Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Palestijnen vragen VN op 20 september om erkenning

Palestijnen bidden bij de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem. Foto AP / Nasser Shiyoukhi

De Palestijnse Autoriteit vraagt de Verenigde Naties op 20 september Palestina te erkennen als onafhankelijke staat. Dat heeft de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken vanmiddag bekend gemaakt.

Minister Riyad Al Malki zei tegen persbureau AFP dat de Palestijnse president Abbas het verzoek om erkenning persoonlijk aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon zal presenteren. Dat moet gebeuren bij de opening van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN op 20 september. Al Malki spreekt van een “historisch initiatief”.

De Palestijnen zeggen al maanden dat ze de VN in september om erkenning willen vragen, maar maakte niet eerder een precieze datum bekend. Minister Al Malki zegt dat de Palestijnen de datum hebben gekozen vanwege het voorzitterschap van de VN-Veiligheidsraad, dat dan in handen van Libanon is. De voorzitter heeft “speciale voorrechten” en dat is volgens Al Malki “cruciaal”.

Israël is fel gekant tegen de eenzijdige gang van de Palestijnen naar de VN. Ministers en regeringswoordvoerders hebben de laatste maanden steeds benadrukt dat alleen directe vredesbesprekingen tussen beide partijen tot een onafhankelijke Palestijnse staat kunnen leiden. De Israëlische regering vreest dat erkenning door de VN tot nieuw geweld kan leiden, onder meer aan de grenzen van het land.