Oranje nu toch beste van wereld

Het Nederlands elftal mag zich op 24 augustus, ondanks het verlies van drie WK-finales, eindelijk de beste van de wereld noemen. Oranje zal dan volgens de landenranglijst van wereldvoetbalbond FIFA voor het eerst op de eerste plaats staan, zo blijkt uit de berekening van football-rankings.info.

„Ik ben niet zo van de statistieken. Maar als dit daadwerkelijk zo is, dan is dat wel heel bijzonder. Daar mogen we dan trots op zijn”, zegt bondscoach Bert van Marwijk in een reactie. „Maar van die puntentelling begrijp ik eerlijk gezegd helemaal niets.”

Het Nederlands elftal heeft de koppositie van de FIFA-ranking te danken aan de nederlaag van Spanje afgelopen woensdag in een oefenduel met Italië. Een vriendschappelijke wedstrijd van Oranje tegen Engeland werd afgelast vanwege de rellen in Londen.

Volgens het ingewikkelde puntensysteem, waarbij interlands die in de laatste vier jaar zijn gespeeld op verschillende manieren worden gewogen, komt Nederland uit op 1.596 punten. Nummer twee Spanje volgt op 1.563 en Duitsland is derde met 1.330 punten.

Sinds de invoering van de ranglijst in 1993 gingen zes landen Nederland als nummer één van de wereld voor. In tegenstelling tot de eerdere leiders van het klassement – Duitsland, Brazilië, Italië, Frankrijk, Argentinië en Spanje – won Nederland nog nooit een wereldtitel.

„Ik weet dan ook niet of we ons nu de beste van de wereld mogen noemen”, stelt bondscoach Van Marwijk. „We zijn daar natuurlijk bij het WK van 2010 wel heel dichtbij geweest. Maar als ik het allemaal zou kunnen terugdraaien, zou ik graag als wereldkampioen op een tweede of derde plaats staan.”

Van Marwijk is wel van mening dat ranglijsten iets zeggen over de constante prestaties van een sportploeg of een individuele sporter. „Kijk je bijvoorbeeld naar een sport als tennis”, zegt Van Marwijk. „Als je daar op nummer één staat dan geeft het aan, dat je wat hebt gepresteerd. En wij hebben met Oranje ook wel wat neergezet natuurlijk.”

    • Koen Greven