Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Opnieuw nepwinkels van Apple in China

De Chinese autoriteiten in Kunming hebben nog eens 22 namaak Apple-winkels ontdekt in deze stad in het zuidwesten van China. De autoriteiten hebben de winkels verordonneerd direct te stoppen met het gebruiken van het Apple-logo. Niet duidelijk is of in de nepwinkels namaakproducten van het merk werden verkocht of gesmokkelde Apple-producten. In het laatste geval worden de producten buiten China gekocht en dan het land in gesmokkeld om belasting te vermijden.

Eind juli publiceerde een Amerikaanse blogger die in Kunming woont foto’s van een nep-Apple Store. Het bleek een perfecte kopie met hetzelfde interieur als de echte winkels, reclameposters voor de iPhone 4 en personeel dat werkelijk denkt voor het Californische bedrijf te werken. Maar Apple heeft helemaal geen winkels in Kunming, alleen dertien verkooppunten in andere winkels.

Een paar dagen later werd in dezelfde stad ook een nep-Ikea ontdekt. Ook hier ging het om een perfecte kopie in gebouw van vier verdiepingen van in totaal 10.000 vierkante meter. Alles klopte, van het logo tot de showkamers. Ook het kleine blanke potloodje van het Zweedse bedrijf was gekopieerd. Alleen waren er geen nagemaakte gehaktballetjes te koop in de namaakwinkel van het Zweedse bedrijf. In China worden al lang niet meer alleen luxe handtassen, dvd’s en sportschoenen vervalst.

De Chinese wet verbied bedrijven om het „uiterlijk en gevoel” van andere bedrijven te kopiëren, maar de Verenigde Staten en Europese landen klagen met regelmaat dat China niet genoeg doet tegen de diefstal van „intellectueel eigendom”. De Chinese toezichthouder heeft na de vondst van de nep Apple-winkels laten weten een meldlijn op te zetten waar nepwinkels gemeld kunnen worden.