Opnieuw doden in Syrië - VS en Saoedi-Arabië ‘diep bezorgd’

In veel Syrische steden werd gisteren en vandaag weer gedemonstreerd tegen het regime van Assad. Foto AP via Shaam News Network

Bij acties van het Syrische leger in de kuststad Latakia en de stad Qusair, gelegen bij de grens met Libanon, zijn vandaag zeker drie doden gevallen. De VS en Saoedi-Arabië eisen opnieuw een onmiddellijk einde aan het geweld.

Het Witte Huis maakte vanavond bekend dat president Obama vandaag gebeld heeft met de Saoedische koning Abdullah. Beide leiders zijn het erover eens dat het geweld in Syrië “onmiddellijk” moet stoppen en hebben hun “diepe bezorgdheid” uitgedrukt over het geweld van het Syrische regime tegen burgers.

‘Drie doden bij acties Syrische leger in Latakia en Qusair’

Minstens twintig tanks zouden Latakia vanmorgen zijn binnengereden nadat gisteren duizenden inwoners demonstreerden tegen het regime van president Bashar al-Assad. Veel inwoners van de belegerde wijk El-Ramel zouden hun wijk vanochtend zijn ontvlucht na het horen van “intensief geweervuur” en explosies, zo meldde het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Een organisatiecomité van Syrische activisten stelt dat er bij de belegering van Latakia vandaag minstens twee doden vielen.

Elders in Syrië kwam het leger ook weer in actie. In Qusair, in de buurt van de grens met Libanon, zouden tientallen inwoners zijn gearresteerd. Ook maakte een mensenrechtenorganisatie tegenover AP melding van een dode. In de noordwestelijke stad Sarmin zouden nog eens tien mensen gewond zijn geraakt bij acties van het leger. Alle claims van de activisten zijn niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Al Jazeera plaatste vanmiddag een video online waarin beelden te zien zouden zijn van een begrafenis van betogers in Douma, een voorstad van hoofdstad Damascus:

Organisatie van Islamitische Samenwerking roept Assad op geweld te stoppen

De in Saoedi-Arabië Organisatie van Islamitische Samenwerking, waarin vrijwel alle moslimlanden vertegenwoordigd zijn, riep president Assad vanmiddag in een verklaring op het “excessieve gebruik van geweld” te stoppen. Secretaris-generaal Ekmeleddin Ihsanoglu vroeg het Syrische regime volksprotesten toe te staan en “uiterste terughoudendheid” te betrachten.

    • Pim van den Dool