Olielek bij platform Shell in Noordzee ‘onder controle’

Het platform in de Noordzee waaruit sinds een paar dagen olie lekte. Volgens Shell is de situatie weer 'onder controle'. Foto AFP via Shell

Het olielek in de Noordzee bij Schotland is onder controle. Dat heeft Shell vanavond laten weten in een verklaring.

De oliemaatschappij zei niet hoeveel olie er in het water terecht is gekomen, maar verwacht niet dat het de kust bereikt. Een op afstand bestuurbare onderzeeër voert controles uit en houdt de lekkage in de gaten. Volgens Shell is de gelekte olie verspreid over een gebied van ruim 133 kilometer vierkante kilometer in zee terecht gekomen.

Het lek bij het Gannet-Alpha-platform werd vrijdag ontdekt, waarna de onderzeese bron werd afgesloten en de druk van de pijpleiding gehaald. Hierdoor is de hoeveelheid lekkende olie “aanzienlijk” verminderd. Het platform ligt 180 kilometer ten oosten van het Schotse Aberdeen.

The Guardian schreef gisteravond dat documenten over het platform, dat deels in handen is van het Amerikaanse Exxon, uitwijzen dat Gannet Alpha in staat is 88.000 vaten ruwe olie per dag naar boven te halen. Tussen januari en april zou het olieveld zo’n 13.500 vaten hebben bovengehaald.

    • Pim van den Dool