Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

Olielek bij platform Shell in de Noordzee

Shell is bezig met het bestrijden van een olielek bij een productieplatform in de Noordzee. Gisteravond laat bevestigde een woordvoerder dat er een lek is, maar wilde niet zeggen hoeveel olie de zee instroomt.

De druk op de lijn waar het lek zit wordt afgesloten en volgens Shell is de oliestroom van het platform Gannet Alpha voor de kust van Schotland “significant” ingedamd. Shell zet een op afstand bestuurbaar voertuig in om het lek te zoeken. Een vliegtuig bekijkt de situatie van boven en een opruimschip is al ter plekke, zegt het bedrijf.

Gannet Alpha bevindt zich zo’n 180 kilometer uit de kust van het Schotse Aberdeen.

The Guardian schrijft dat documenten over het platform, dat deels in handen is van het Amerikaanse Exxon, uitwijzen dat Gannet Alpha in staat is 88.000 vaten ruwe olie per dag naar boven te halen. Tussen januari en april zou het olieveld zo’n 13.500 vaten hebben bovengehaald.