Libische leger en opstandelingen vechten om stad vlakbij Tripoli

Archieffoto van halverwege juni waarop soldaten van Gaddafi in de stad Gharyan te zien zijn. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

Libische opstandelingen en troepen van het leger van Moammar Gaddafi vechten al de hele dag om de controle over de stad Gharyan, die zo’n 80 kilometer ten zuiden van hoofdstad Tripoli ligt.

Een opstandelingenwoordvoerder zei eerder vanmiddag tegen persbureau AP dat de rebellen de controle over Gharyan hadden veroverd en het centrum van de stad waren binnengetrokken. Een paar uur later braken er volgens de opstandelingen toch weer gevechten uit nadat Gaddafi’s leger versterkingen had aangeroepen en de aanval op de stad weer had heropend. De claims van de rebellen zijn niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Gharyan is een strategisch belangrijke stad, want het ligt aan een belangrijke snelweg die rechtstreeks naar Tripoli leidt. De opstandelingen proberen Gharyan al weken te veroveren en werden daarbij ondersteund door de NAVO, die geregeld bombardementen uitvoerde op Gaddafi’s soldaten. Volgens rebellenwoordvoerder Gomma Ibrahim gaat het de opstandelingen dit keer lukken om Gharyan te veroveren. “We zullen de tiran ten val brengen en heel Libië bevrijden”, aldus Ibrahim tegen AP.

De situatie in Tripoli zelf wordt volgens de opstandelingen ondertussen steeds nijpender. Vanwege vermeende tekorten aan gas en elektriciteit zijn de afgelopen drie dagen volgens de rebellen 55 families de stad ontvlucht. Een van de vluchtelingen noemde de situatie in de hoofdstad volgens AP “gevaarlijk en beangstigend”.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool