Lego-ruimtevaarders naar Jupiter

This NASA handout image released August 3, 2011 shows three LEGO figurines flying aboard the Juno spacecraft are the Roman god Jupiter(R), his wife Juno and Galileo Galilei(L). Juno is set to launch toward Jupiter aboard a United Launch Alliance Atlas V rocket on August 5, 20115. The launch window extends from 11:34 a.m. to 12:33 p.m. EDT (8:34 to 9:33 a.m. PDT), and the launch period extends through Aug. 26. The spacecraft is expected to arrive at Jupiter in 2016, on a mission to investigate the gas giant's origins, structure, atmosphere and magnetosphere. Juno's color camera will provide close-up images of Jupiter, including the first detailed views of the planets' poles. AFP PHOTO/HANDOUT / NASA/JPL-Caltech/LEGO = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA / NASA/JPL-Caltech/LEGO " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = AFP

– ‘Herinner jij je Buzz Lightyear?’– ‘Buzz Lightyear? Was dat geen figuur uit de film Toy Story?’– ‘Ook. Maar een Buzz van plastic maakte in 2008 een reis naar het internationale ruimtestation ISS.’– ‘Mm, doesn’t ring a bell.’– ‘Ja, tegen een echte astronaut kan een plastic pop natuurlijk niet op.’– ‘Inderdaad. Ik herinner me nog hoe Neil Armstrong in 1969 op de maan stapte. Wow! Iedereen dacht dat we in het jaar 2000 kolonies zouden hebben op Mars. En nu lijkt zelfs de maan weer onbereikbaar.’– ‘Maar NASA heeft dus wel poppetjes omhoog geschoten! Vorige week weer drie, met de Juno-sonde die reuzenplaneet Jupiter gaat onderzoeken. Metalen legopoppetjes.’ – ‘Metalen legopoppetjes?’– ‘Ja joh, die legoblokjes om mee te bouwen zijn achterhaald. Er rollen nu vooral kant-en-klare figuurtjes uit de legodoosjes. Dit zijn er afgietsels van: Juno, Jupiter en Galilei.’– ‘Weird. Waarom die drie?’– ‘Jupiter staat voor Jupiter natuurlijk, de planeet en de oppergod uit de Romeinse mythologie. De godin Juno kon door de wolken kijken waarin Jupiter zich hulde – net zoals de sonde straks moet doen. En Galileo Galilei ontdekte 400 jaar geleden vier manen bij Jupiter.’– ‘Ah. Zou hij trots zijn als hij wist dat hij nu als legopop mee mag?’– ‘Flauw. NASA en fabrikant Lego willen kinderen enthousiast maken voor ruimtevaart. Prima toch?’– ‘Tss, ze hopen dat ze véél kant-en-klaar lego verkopen, bedoel je. En veel goodwill krijgen voor leuk nieuw NASA-ruimtespeelgoed.’– ‘Wat ben jij zuur zeg!’– ‘Sorry hoor. Hoe loopt het straks af met die poppetjes?’– ‘Dat is wat minder goed doordacht. Over vijf jaar duikt de sonde Jupiter in en verbrandt.’– ‘Met poppetjes en al?’– ‘Met poppetjes en al – missie volbracht.’Margriet van der Heijden

    • Margriet van der Heijden