Kort nieuws economie

Lekke oliepijp Shell in Britse deel Noordzee

Rotterdam. Olieconcern Shell kampte vrijdagavond met een lek in een oliepijp bij het Gannet-Alpha-platform in het Britse deel van de Noordzee. Dat heeft het Nederlandse bedrijf vrijdag bevestigd. De onderzeese bron werd na de ontdekking van het lek afgesloten, waarna de druk van de pijpleiding werd gehaald. Het is nog onbekend hoeveel olie in zee is gelekt. Het platform ligt 180 kilometer ten oosten van het Schotse Aberdeen. De dagelijkse productie zou ongeveer 6.000 vaten ruwe olie per dag zijn. Een woordvoerder van Shell zei dat de relevante Britse autoriteiten op de hoogte waren gebracht van het lek. Toen deze krant naar de drukker moest, was nog niet bekend of Shell het lek al had kunnen dichten. (Novum)

Autofabrikant Honda wil fabriek Mexico

Rotterdam. De Japanse autofabrikant Honda wil voor 800 miljoen doller (561 miljoen euro) een nieuwe fabriek bouwen in Mexico voor de productie van kleine auto’s voor de Noord-Amerikaanse markt. Dat heeft de fabrikant vrijdag bekendgemaakt. De fabriek moet in 2014 openen en zal werk bieden aan 3.200 mensen. De fabriek moet circa 200.000 auto’s per jaar produceren. De fabriek past volgens Honda bij de groeiende vraag uit Noord-Amerika naar kleinere, zuinigere auto’s. Vooral het model Fit is populair in Noord-Amerika. In juli verkocht de fabrikant daar 40.000 exemplaren van in Noord-Amerika. (Novum)

AEX en Dow Jones sluiten met winst

Amsterdam. De Amsterdamse beurs is vrijdag met winst gesloten na een turbulente week. De AEX-index sloot 3,2 procent hoger op 291,9 punten. Ook Wall Street is vrijdag voor het eerst binnen een maand tijd voor een tweede dag achtereen met winst gesloten. De Dow Jones-index eindigde 1,1 procent hoger op 11.269 punten. Volgens Barry van der Laan, managing director Nederland van IG Markets, volgde de Nederlandse markt vrijdag het „overdreven” herstel van donderdag op Wall Street, toen de Dow Jones 3,9 procent hoger sloot. (Novum)