Kogels treffen lid harde kern Ajax

Buiten de harde kern van Ajax-supporters was hij nauwelijks bekend. De gisteren neergeschoten tickethandelaar Sven Westendorp was opgeroepen als getuige in een strafzaak.

WFA08:SCHIETPARTIJ NIEUW WEST:AMSTERDAM12AUG2011: Rond 10.00u vanochtend is een man neergeschoten is Nieuw West door iemand op een scooter. De schutter is spoorloos. Het slachtoffer behoort tot de harde kern van Ajax en is eigenaar van het bedrijf Ticket Unlimited. WFA/dh/str Bram de Hollander WFA BRAM DE HOLLANDER

Kogels uit een vuurwapen hebben de prominente Ajaxsupporter Sven Westendorp (41) gisterochtend zwaar verwond. In de internationale voetbalwereld en vooral bij Ajax is hij gekend als fanatiek supporter en succesvol ticket- en sportkledinghandelaar. Daarbuiten wist hij zijn anonimiteit goed te bewaren. Tot voor kort wist vrijwel niemand wie hij was. Hij deed zijn best niet op te vallen. Op internet zijn nauwelijks verhalen over hem te vinden. Voor de ramen van zijn woning zitten rolluiken. Een man op een scooter zou hem nabij de woning in zijn hals hebben geraakt. Hij zal vermoedelijk nooit meer zelfstandig kunnen ademen.

Westendorp deed de havo en groeide op in de Indische buurt, een volkswijk in Amsterdam-Oost, vlak bij toenmalig stadion De Meer. Zijn eerste wedstrijd bij Ajax zag hij op zijn dertiende – met zijn vader glipte hij het stadion binnen. Hij ontmoette er zijn vrienden, werd onder de fanatieke aanhang snel bekend als regelaar van tickets en bussen bij uitwedstrijden. Hij roerde zich bij rellen. In een boek over de F-side, geschreven door de aanhang zelf, zegt hij: „Ik ben mijn hele leven al in bendes opgegroeid. Als ik ga vechten, waar dan ook [...], dan ga ik voorbereid van huis.” Hij wist de aandacht van de politie op zich gericht.

Hij kreeg meer macht en status bij de club en werd steeds meer een leider onder de harde kern. Hij hielp mee het eisenpakket van supporters samen te stellen en lobbyde namens hen onder meer voor rode en witte stoelen in het stadion en het oude logo dat terug moest komen. Westendorp had invloed bij de Ajaxleiding. Toenmalig voorzitter Michael van Praag kwam bij hem thuis om over de wensen van de supporters te overleggen. Ajax betaalde Westendorp voor het maken van een graffititekening bij de F-side in de Arena. Onder de naam High maakte hij deel uit van een graffitigroep die zich CBS noemde, Criminal Bombin’ Squad.

Westendorp liet het merk AFCA registreren, de Engelstalige afkorting van voetbalclub Ajax. Toen internet begin jaren negentig doorbrak, begreep hij als een van de eersten welke mogelijkheden het web bood voor zijn tickethandel.

Zijn Ticket Unlimited (TU) groeide uit tot een van de succesvolste toegangskaartenbureaus van Nederland, na overname van het toen nog grotere Cupido. Hij verkocht niet alleen meer kaarten voor wedstrijden van Ajax, maar ook van andere clubs, van Oranje en van concerten, zoals het jaarlijkse dansfeest Sensation White in de Arena.

Er kwam een AFCA-website – geregistreerd op het voormalige adres van het ticketbedrijf – en een AFCA-kledinglijn. De site werd het forum van de harde kern, de kleding het uniform. Jonge fanatieke supporters zijn belangrijke afnemers van de kaarten, de reizen en de kleding.

De oproep op de site vorig jaar om bommen op Rotterdam te gooien zorgde voorafgaand aan de bekerfinale tegen Feyenoord voor veel opschudding, waardoor de finale over twee duels werd gespeeld. Ook werden kaarten voor de finale op de site al voor veel geld verkocht toen ze nog in de kluis van de voetbalbond lagen.

De handel in tweedehands tickets bracht Westendorp al eerder in conflict met voetbalautoriteiten. In het seizoen 2008-2009 had zijn ticketbedrijf veertien business seats bij de Engelse topclub Arsenal. Hij raakte die kwijt toen de club erachter kwam dat het bedrijf de stadionstoelen illegaal doorverkocht via veilingsite eBay. In 1998 werd hij betrapt op illegale tickethandel in de Amsterdam Arena. Het leverde hem een stadionverbod op. De veiligheidsmanager die hem erop aansprak, kreeg niet lang erna de fanatieke aanhang tegen zich en werd door de clubleiding ontslagen.

Westendorp ziet de wedstrijden van Ajax al lang niet meer vanaf de tribune, maar vanuit de skybox. Hij beweegt zich voort in een BMW X5. Hij mengt zich onder voetbaldirecteuren bij officiële lotingen voor internationale kampioenschappen, viert feest in de vip-ruimte van Sensation White. Hij heeft twee dochters.

Hij is een kickbokser en is nog altijd de man achter de fora van de harde kern. De hoofdverdachten in een grote strafzaak tegen van drugshandel verdachte Ajax-aanhangers behoren tot zijn vrienden. Meer dan dertig verdachten werden aangehouden. De strafzaak moet nog beginnen. Westendorp is opgeroepen als getuige.

Met een werkgeversverklaring van Ticket Unlimited hadden de hoofdverdachten een woning gehuurd in Amsterdam, waar een wietplantage werd aangetroffen. Het afleggen van een verklaring in deze zaak zou vermoedelijk evengoed Westendorps anonimiteit hebben doorbroken.

    • Esther Rosenberg
    • Karel Berkhout