Italië wil miljarden extra bezuinigen

Het Italiaanse kabinet heeft vrijdagavond op aandringen van de Europese Centrale Bank besloten tot een extra bezuiniging van 45,5 miljard euro, bovenop de 48 miljard die in juli al werden aangekondigd. In een persconferentie zei premier Silvio Berlusconi dat belastingverhogingen en bezuinigingen onvermijdelijk zijn, nu de ECB heeft toegezegd dat ze Italiaanse staatsobligaties zal opkopen. „We doen het met bloedend hart. We hadden de Italianen beloofd onze handen niet in hun portemonnee te steken. Maar de mondiale omstandigheden zijn veranderd.”

Het regeringsdecreet is per onmiddellijk van kracht. Binnen 60 dagen moet het parlement zich er over uitspreken. Wijzigingen van de invulling van de bezuinigingen zijn denkbaar, maar de bedragen zullen naar verwachting dezelfde blijven. Met deze ingreep zal Italië het begrotingstekort al in 2013 kunnen terugbrengen tot nul, in plaats van een jaar later. In 2012 wordt hiertoe 20 miljard extra omgebogen, en in 2013 nog eens 25,5 miljard.

Met name lokale en regionale overheden zullen fors worden gekort. Ze protesteerden daar gisteravond al tegen. Zij moeten in twee jaar 9,5 miljard euro inleveren. De vrees is dat veel diensten daardoor niet meer kunnen worden gegarandeerd en dat lokale belastingen omhoog gaan. Veel kleine gemeentes zullen worden samengevoegd. 38 provincies met minder dan 300.000 inwoners worden afgeschaft. Berlusconi schat dat hierdoor 54.000 banen op de tocht komen te staan.

Ministeries moeten de komende twee jaar voor 8,5 miljard extra bezuinigen. Veel verdienende Italianen zullen 5 procent extra afdragen over alles wat ze boven de 90.000 euro ontvangen en 10 procent extra over wat ze boven de 150.000 euro incasseren. Ook de vermogensbelasting gaat omhoog. Italië heeft een staatsschuld die is opgelopen tot 1900 miljard euro.