‘Italië snijdt in bestuurslagen en ontslaat duizenden ambtenaren’

De Italiaanse ministers van Financiën en Werkgelegenheid, Giulio Tremonti (links) en Maurizio Sacconi (rechts), vanmiddag op een persconferentie in Rome. Foto Reuters / Tony Gentile

De Italiaanse regering is van plan de bureaucratie in het land aan te pakken door het aantal bestuurslagen en gemeenten drastisch in te perken. Dat kan duizenden ambtenaren hun baan gaan kosten.

De Italiaanse minister voor Bestuurlijke Vereenvoudiging, Roberto Calderoli van de Lega Nord, vertelde persbureau AP vanmiddag over de invulling van de 45 miljard euro extra bezuinigingen die de regering-Berlusconi gisteravond aankondigde. Hij maakte onder meer bekend dat het aantal Italiaanse parlementariërs, dat op dit moment bijna duizend bedraagt, gehalveerd moet worden. Om dit te bereiken is echter wel een langdurig proces van grondwetswijzigingen noodzakelijk.

Calderoli kondigde verder aan dat tussen de 29 en 35 provinciale regeringen voor plaatsen met minder dan 300.000 inwoners worden opgedoekt. Volgens persbureau AP wordt deze extra provinciale bestuurslaag door veel Italianen als onnodig en veel te duur gezien. Verder moeten gemeenten met minder dan duizend inwoners gaan fuseren met grotere gemeenten. Dat zou betekenen dat 1970 van de in totaal 8094 gemeenten verdwijnen. De maatregelen gaan naar verwachting aan ongeveer 5000 politici hun baan kosten. Daarnaast zouden nog een paar duizend overheidsbanen kunnen verdwijnen.

Italië moet zo hard bezuinigen omdat het land met een enorme staatsschuld kampt en het vertrouwen van de financiële markten in de kredietwaardigheid van het land de laatste weken sterk is teruggelopen. De ECB kocht de afgelopen week grote hoeveelheden Italiaanse staatsobligaties om de rente die de Italiaanse overheid moet betalen om geld te lenen naar beneden te drukken. In ruil daarvoor eist de ECB dat Italië haast maakt met het doorvoeren van structurele hervormingen.

    • Pim van den Dool