‘Israël legt nieuwe landmijnen langs grens Golanhoogvlakte’

An Israeli soldier walks along a new border fence, near the Quneitra Crossing between Syria and the Israeli-controlled Golan Heights, Thursday, July 28, 2011. Israeli military officials announced on Wednesday, July 27, that the army is fortifying the fence running along its northern frontier with Syria in an effort to prevent a repeat of the deadly protests that occurred in May, when hundreds of pro-Palestinian activists in Syria burst through a fence and into the Golan Heights, with some managing to enter deep inside Israel before they were caught. Protesters also stormed the fence the following month. Several dozen protesters were killed in clashes with Israeli troops. The crowds were protesting to commemorate the uprooting of hundreds of thousands of Arabs during the war surrounding Israel's 1948 creation, an event Palestinians refer to as the nakba, or catastrophe. (AP Photo/Yaron Kaminsky) ISRAEL OUT) Een Israëlische soldaat patrouilleert langs een nieuw hek aan de grens tussen Syrië en de door Israël gecontroleerde Golanhoogvlakte. Foto AP / Yaron Kaminsky

Het Israëlische leger zou nieuwe landmijnen aan het plaatsen zijn langs de grens met Syrië. Dit om te voorkomen dat Syrische betogers de Golanhoogvlakte intrekken. Dit meldt persbureau AP, op basis van een Israëlisch defensietijdschrift.

Het plaatsen van landmijnen zou besloten zijn nadat bleek dat oudere mijnen langs de grens niet afgingen toen Syrische demonstranten de grens overkwamen tijdens een betoging tegen de Israëlische bezetting in juni. Het Israëlische leger opende toen het vuur, waarbij twintig betogers omkwamen.

De mijnen maken deel uit van versterkte maatregelen van Israël tegen door Palestijnen in september geplande betogingen. Dat protest is bedoeld als signaal aan de Verenigde Naties om Palestina als staat te erkennen. Israël vreest dat zulke betogingen aan de grenzen gewelddadig kunnen uitpakken.

Israël bezet de Golanhoogvlakte sinds 1967. Hoewel Syrië het gebied terug wil, is het al decennia lang rustig langs de grens.

    • Peter van der Ploeg