Hij: 'Ja, er zullen ontberingen zijn'

Leon en Els gefotografeerd door David Galjaard op Schiphol voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Leon Weijs (53), opleidings- en projectmanager in het HBO:

„Via mijn werk hoorde ik over de Kumi Hospital Stichting, die zich inzet voor een regionaal werkend ziekenhuis in Uganda. Het ziekenhuis komt moeilijk rond doordat de belangrijkste inkomstenbron, een grote boerderij, sinds de burgeroorlog vervallen is geraakt. Vorig jaar ben ik er gaan kijken en het heeft me niet meer losgelaten. Ik wil die boerderij weer tot leven brengen, zodat het ziekenhuis weer onafhankelijk van donorgeld kan draaien. Ik heb nu 12.000 euro bij elkaar geharkt aan donaties en wil daarmee iets concreets doen. Daarom gaan we met het hele gezin een week lang de handen uit de mouwen steken. We bouwen een geitenstal en kopen vijftig geiten.

„Ja, er zullen ontberingen zijn. De kinderen zullen soms vier, vijf dagen niet kunnen douchen. Ze mogen geen mobiel meenemen en geen laptop. Hun winst is dat ze aan het denken gezet worden. Bij die vorming hoort een eigen bijdrage. Van 400 euro kan in Uganda een heel gezin drie jaar naar school. Gaan ze zelf op vakantie naar Spanje, dan geven ze makkelijk 400 euro uit. De kinderen zijn het niet gewend dat ze mee moeten betalen, maar vonden het wel te billijken. Al moeten ze er keuzes voor maken. Minder uitjes met vriendinnen en wat extra dagen werken.

„Voor deze reis maakt het me niet uit of ik nu 8.000 of 10.000 euro uitgeef. Maar het was wel even schrikken toen ik ontdekte dat de safari ons duizenden euro’s kost. Dat bedenk je niet als je in december al vijf keer 560 euro voor de vliegreis betaalt.”

Anne Dohmen

    • Anne Dohmen