Republikein Perry meldt zich officieel voor 2012, geldt als ‘sterke kandidaat’

Perry begin augustus op het religieuze evenement 'The Response' in Houston. Foto AP / David J. Phillip

De gouverneur van Texas, de Republikein Rick Perry, heeft vanavond officieel bekend gemaakt dat hij volgend jaar een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap. Hij zegt er zeker van te zijn dat hij de verkiezingen gaat winnen.

Donderdagavond liet de woordvoerder van Perry al weten dat de Republikein in 2012 mee wil doen aan de presidentsverkiezingen. Het nieuws over zijn kandidatuur bracht Perry rond zes uur Nederlandse tijd in een verklaring naar buiten, waarin hij stelde dat “het tijd is om Amerika weer aan de gang te krijgen”.

Perry hield kort na het uitgeven van de verklaring een toespraak voor een groep aanhangers in de stad Charleston in South Carolina. Daarin bekritiseerde hij de manier waarop de regering-Obama op de economische crisis heeft gereageerd. Perry beloofde meer banen te creëren, het aantal regels in de VS te schrappen en de belastingen te verlagen. Ook kritiseerde hij Obama’s buitenlandbeleid, dat volgens Perry slap is en bondgenoten als Israël beschadigt.

Onze correspondent in Noord-Amerika Frank Kuin schreef donderdag in NRC Handelsblad dat Perry geldt als een “sterke kandidaat”:

“De 61-jarige Perry, een conservatieve Republikein, wordt al maanden door velen in zijn partij gezien als een droomkandidaat die het huidige kandidatenveld kan overstijgen. De charismatische politicus spreekt zowel de gevestigde Republikeinse orde als de conservatieve protestbeweging van de Tea Party aan. Daarom zou hij als presidentskandidaat de Republikeinen achter zich kunnen verenigen – een potentieel dat de huidige koplopers, oud-gouverneur Mitt Romney van Massachusetts en Congreslid Michele Bachmann, volgens sommigen missen.”

Volgens Kuin weet Perry op financieel-economisch gebied de standpunten van de Republikeinse top en de rebelse Tea Party perfect te combineren:

“Perry heeft naam gemaakt met een fiscaal conservatief beleid gericht op begrotingsevenwicht en lage belastingen, dat naadloos aansluit op het recente debat over het Amerikaanse schuldenplafond. Evenals vele aanhangers van de Tea Party pleit hij voor een amendement op de grondwet om begrotingsevenwicht verplicht te stellen. Hij is zakenvriendelijk, en een verklaard voorstander van een zo klein mogelijke federale regering – belangrijke punten voor respectievelijk de Republikeinse gevestigde orde en de Tea Party.”

Perry (wiki) is al meer dan tien jaar gouverneur van Texas en is daarmee op dit moment de langstzittende gouverneur van de Verenigde Staten. Hij werd in december 2000 gouverneur toen zijn voorganger George W. Bush president werd. Perry is een evangelische christen en heeft conservatieve standpunten op het gebied van het homohuwelijk en abortus. Ook wordt hij gezien als sociaal-conservatief en een fervent voorstander van belastingverlagingen.

    • Pim van den Dool