FC Twente klopt AZ met 2-0

FC Twente heeft vanavond de eerste wedstrijd in de Grolsch Veste na de stadionramp gewonnen. De Tukkers waren AZ met 2-0 de baas dankzij goals van Marc Janko en Bryan Ruiz.

Janko zette Twente al na drie minuten spelen op voorsprong. Ruiz bepaalde de eindstand twintig minuten na rust met een prachtig doelpunt op 2-0.

Vooraf twee minuten stilte wegens stadionramp

Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de twee bouwvakkers die begin juli verongelukten. Twente schoot kort na het fluitsignaal uit de startblokken dankzij Janko, die een vrije trap van Ola John binnenkopte. Na het doelpunt bood AZ echter goed verweer en was het via een aantal knappe aanvallen dicht bij de gelijkmaker.

Omdat Charlison Benschop niet zorgvuldig met de geboden mogelijkheden omging en ook een schot van Brett Holman geen succes had, bleef de voorsprong van de thuisploeg intact. De tukkers, met Ola John en Steven Berghuis op de vleugels, hadden aan de andere kant moeite om uitgespeelde kansen te creëren.

AZ vormt na rust geen bedreiging meer

Met Bryan Ruiz voor Berghuis had Twente een minuut na rust wel de mogelijkheid om de score uit te breiden, maar Luuk de Jong kopte een voorzet van John over. De Twentenaren schakelden onder aanvoering van de Costa Ricaan een tandje bij, waardoor AZ moeite had om nog gevaarlijk te worden.

Twente kwam in de 66e minuut zelfs op 2-0. Ruiz, die Nick Viergever van de bal zette, trok naar binnen en verraste doelman Esteban met een schitterende lob. De Alkmaarders leken van slag door de nieuwe tegenvaller, waardoor Twente beter in zijn spel kwam. De Jong raakte nog de paal, maar geen van beide ploegen trof in het restant van het duel doel.

    • Pim van den Dool