De zwarte ooievaar gaat broeden

De zwarte ooievaar wordt almaar vaker in Nederland gezien en gaat binnenkort misschien zelfs broeden in de Gelderse Poort, een natuurgebied bij Nijmegen. „Een broedende zwarte ooievaar in dit gebied is een droom die werkelijkheid wordt”, zegt Gerrit van Scherrenburg, boswachter van Staatsbosbeheer in het gebied.

De laatste weken zijn regelmatig een ouder en één jong gesignaleerd, in de buurt van het dorp Kekerdom. Het gebied geldt als een potentieel uitstekend leefgebied voor de zwarte ooievaar (Ciconia nigra). Deze ooievaar broedt namelijk bij voorkeur in bossen dicht bij ondiep water en moeras, waar hij zijn voedsel vindt in de vorm van vissen, kikkers en padden.

In de Millingerwaard werd een kwart eeuw geleden begonnen met een nieuwe vorm van natuurbeheer, het Plan-Ooievaar, genoemd naar de zwarte ooievaar. Met het herstel van het oude rivierenlandschap werd aangetoond dat natuur niet alleen beschermd hoefde te worden, maar ook ontwikkeld kon worden om op eigen kracht uit te groeien. Wellicht dat de naamgever van dit plan er dus binnenkort gaat nestelen.

De zwarte ooievaar is in z’n vlucht te herkennen aan een opvallend zwarte hals en een witte buik, een rode snavel en rode poten.