De boten zitten vol beleggers

De financiële reddingsboten beginnen vol te raken. Beleggers hebben in drommen hun toevlucht gezocht tot Amerikaanse staatsobligaties en zelfs tot obligaties die worden gedekt door Amerikaanse hypotheken. Maar eergisteren bleek hoe snel reddingsboten onveilig worden als er te veel beleggers instappen.

De Zwitserse autoriteiten lieten vorige week al merken niet blij te zijn met de grote interesse voor hun munt, toen zij de rente naar nul procent terugbrachten. Maar beleggers, aangezet door de ultralage rente in de VS, bleven kopen. Totdat berichten over een mogelijke koppeling tussen de frank en de wankele euro erin slaagden de Zwitserse munt omlaag te krijgen.

De goudkoorts is ook gedaald, al het misschien maar tijdelijk. CME Group, de Amerikaanse exploitant van beurzen voor derivaten en andere effecten, heeft de minimale inleg voor termijncontracten voor goud opgetrokken. Als gevolg zagen doemdenkers, inflatiebestrijders en speculanten de prijs van het edelmetaal donderdag op een gegeven moment ruim 3 procent zakken.

Amerikaanse staatsobligaties en door de overheid gegarandeerde hypotheekobligaties hebben ook te maken gekregen met een toevloed van beleggers. Staatsobligaties met een looptijd van tien jaar brachten donderdagmorgen een rente op van slechts 2,17 procent, 1,56 procentpunt lager dan de piek van 2011.

Hypotheekobligaties kregen deze week ook forse steun toen de Amerikaanse centrale bank aangaf de financieringskosten de komende twee jaar extreem laag te zullen houden. Dat betekent makkelijke en schijnbaar veilige winsten voor degenen die met korte termijnleningen langlopende beleggingen financieren. Geen wonder dat beleggers weinig last lijken te hebben van wroeging, ondanks het feit dat de rente veel lager is dan de inflatie van 3,6 procent per jaar.

Er is een verschil tussen speculatieve zeepbellen, veroorzaakt door hebzucht en zeepbellen door angst. ‘Veilige’ transacties kunnen net zo misgaan als riskante transacties. Alleen, in dit geval zijn het de beleidsmakers, in plaats van de markt, die bepalen wat er gebeurt. Een verandering van het muntbeleid in Zwitserland, een opwaardering van de Chinese yuan of aanhoudend geforceerd optimisme in Washington kunnen de reddingsboten minder zeewaardig maken. Erger, als de inflatie het échte gevaar blijkt te zijn, kunnen beleggers wel eens proberen van koers te veranderen.

Agnes T. Crane

Vertaling Menno Grootveld

    • Agnes T. Crane