D66-europarlementariër In ’t Veld Humanist van het Jaar

Europarlementariër voor D66 Sophie in ’t Veld is vandaag in Oslo uitgeroepen tot Internationale Humanist van het Jaar. De prijs van de International Humanist and Ethical Union (IHEU) wordt een keer in de drie jaar uitgereikt. Nobelprijswinnaars Amartya Sen en Andrei Sacharov gingen haar voor.

In ’t Veld, die een toespraak hield voor het humanistencongres, is vereerd. “Dit is een prachtige verrassing”, aldus de europarlementariër. Het humanisme heeft volgens haar voor veel maatschappelijke problemen de goede antwoorden. Ze is voorzitter van de humanistische omroep Human.

Het publieke debat is volgens In ’t Veld de laatste jaren gemonopoliseerd door mensen die de maatschappij indelen in onderling rivaliserende religieuze en culturele groeperingen. Humanisten, die de mens als individu zien, zouden zich hier volgens de politica veel assertiever in moeten mengen.

IHEU-voorzitter Sonja Eggerickx roemde de inzet van In ’t Veld voor privacy, vrouwenrechten en homorechten, en haar initiatief voor de oprichting van het European Parliament Platform for Secularism in Politics. “Middels dat platform werft In ’t Veld met succes vrijzinnige christenen als bondgenoten voor de scheiding van kerk en staat. In ’t Veld werkt onvermoeibaar aan secularisme in Europa.” De 47-jarige In ’t Veld kreeg al eerder internationale prijzen voor haar inzet voor grondrechten en de scheiding van kerk en staat.

    • Pim van den Dool