Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

18-jarige jongen gearresteerd voor oproep tot rellen in Rotterdam

Bezoekers op de markt bij Blaak in Rotterdam. In de stad werd vanochtend een 18-jarige jongen gearresteerd wegens een oproep tot rellen. Foto NRC Handelsblad / Bas Czerwinski

De politie heeft vanochtend een 18-jarige Rotterdammer aangehouden voor opruiing. Hij had eerder deze week opgeroepen tot rellen in Rotterdam. De politie sluit niet uit dat meer mensen worden aangehouden.

De oproepen werden volgens persbureau Novum gedaan via sociale media als Twitter, maar ook via Ping. Dat is het chatsysteem van telefoonfabrikant Blackberry dat bij de rellen in Londen veel werd gebruikt. Politie-onderzoek leidde naar de 18-jarige Rotterdammer. De oproepen hebben overigens nog niet geleid tot onrust in de Maasstad.

Het versturen van opruiende berichten is strafbaar, memoreert de politie, die dit soort berichtenverkeer actief volgt en onderzoekt.