WHO: Somalië kampt met cholera-epidemie

Internally displaced children queue for food supplies at the Badbado refugee camp in the south of capital Mogadishu August 1, 2011. Somalia's famine refugees, weakened by months of drought, on Monday began Islam's punishing Ramadan fast amid the tents and shacks of the world's largest refugee camp. REUTERS/Omar Faruk (SOMALIA - Tags: DISASTER ENVIRONMENT FOOD)
Internally displaced children queue for food supplies at the Badbado refugee camp in the south of capital Mogadishu August 1, 2011. Somalia's famine refugees, weakened by months of drought, on Monday began Islam's punishing Ramadan fast amid the tents and shacks of the world's largest refugee camp. REUTERS/Omar Faruk (SOMALIA - Tags: DISASTER ENVIRONMENT FOOD) Vluchtelingen wachten op voedsel. Reuters/Omar Faruk

Het aantal gevallen van cholera in het door een hongersnood getroffen Somalië is dit jaar, met name in de hoofdstad Mogadishu, aanzienlijk toegenomen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag.

Een woordvoerder van de organisatie liet vorige week weten dat het aantal mensen dat aan diarree lijdt, flink toeneemt. In driekwart van de gevallen betreft het kinderen onder de vijf jaar.

Een adviseur voegde daaraan toe dat er gesproken kan worden van een epidemie. Het risico dat de ziekte zich snel verspreidt is groot, aangezien de drinkwater- en sanitaire voorzieningen in het land in slechte staat verkeren.

Somalië heeft te maken met de zwaarste droogte in zestig jaar. Hulpverlening aan het land is moeilijk, omdat aan Al-Qaeda-gerelateerde militanten het voor het zeggen hebben in veel van de meest wanhopige gebieden in het land.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties is in juli begonnen met een luchtbrug naar Somalië.