Waarom vinden muggen mij lekkerder?

Mirande Dawson uit Culemborg kwam van vakantie terug met 35 muggenbulten. Haar vriend had er één. Hoe kan dat, vraagt ze zich af? Vinden muggen de ene persoon echt lekkerder dan de ander?

Steekmuggen zijn inderdaad kieskeurig. Volgens muggenspecialist Piet Verdonschot van de Universiteit van Wageningen zijn twee factoren van invloed: je lichaamstemperatuur (een mug kan een verschil van 0,2 graden waarnemen) en de bacteriën op je huid. Muggen zijn zeer gespecialiseerd in het herkennen van de geur van de melkzuurachtige afbraakstoffen die deze bacteriën produceren. Dat muggen reageren op geurstoffen (zo’n 300) is onomstotelijk bewezen. De relatie met lichaamstemperatuur (warmer is lekkerder) is minder hard, maar wel erg waarschijnlijk.

Hoe kieskeurig muggen zijn, bleek opnieuw in 2009 toen Britse onderzoekers ontdekten dat muggen hun neus ophalen voor bepaalde lichaamsgeuren, waaronder sommige geuren die vrij komen bij stress. Volgens de onderzoekers produceert iedereen wel geurstoffen die aantrekken, maar bepaalt de concentratie aan onwelgevallige stoffen of er gestoken wordt of niet. In Britse media werd de afstotende geur omschreven als een mengeling van „mierzoet fruit en nagellakremover”.

Wat kun je tegen muggen doen? Entomoloog Verdonschot gelooft alleen in de werking van middeltjes met het zogenoemde DEET. Dat die stof muggen afweert is duidelijk, maar hoe dit gebeurt is voer voor discussie. Sommige onderzoekers menen dat het werkt op het zenuwstelsel van muggen, anderen menen dat muggen DEET gewoon vies vinden.

Dat het eten van knoflook of het drinken van bier muggen afschrikt is volgens Verdonschot nooit bewezen. Citronella (in kaarsvorm of als olie) werkt wel, maar slechts tijdelijk en plaatselijk. Als je een middel koopt, doe dat dan ter plekke, niet in eigen land. De samenstelling ervan kan per regio verschillen en is aangepast aan lokale mugsoorten.

Zijn we overgeleverd aan de muggen? Nee. Verdonschot adviseert om bloempotten, emmers en regentonnen om te kiepen en verstopte afvoeren van dakgoten te openen, aangezien muggenlarven overleven in water. Andere tips: plaats horren voor de ramen, gebruik een klamboe en houdt ramen dicht als het schemert.

Stéphane Alonso

    • Stéphane Alonso