VS kondigen nieuwe sancties af tegen Syrië

De sancties treffen een bank en het grootste telecombedrijf van Syrië.

De Verenigde Staten hebben de druk op het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad verhoogd met harde kritiek op de onderdrukking van protesten en nieuwe sancties tegen een bank en het grootste telecombedrijf van het land.

„We zien allemaal met afschuw aan wat hij zijn eigen mensen aandoet”, aldus Witte Huis-woordvoerder Jay Carney, die er aan toevoegde dat president Obama meent dat Syrië beter af zou zijn zonder Assad.

De Amerikanen bepaalden dat de tegoeden in de VS van de Comericial Bank of Syria, de grootste commerciële bank van Syrië die in staatshanden is, moeten worden bevroren en dat Amerikaanse bedrijven geen zaken meer met haar mogen doen.

De sancties tegen Syriatel, het grootste bedrijf voor mobiele telefonie in het land, zijn vooral bedoeld om de familie van Assad te treffen. Het bedrijf is volgens Amerikaanse functionarissen in bezit van een neef van president Assad. In mei hadden de VS ook al enige sancties opgelegd aan Syrië om het regime te straffen.

De Syrische strijdkrachten blijven intussen keihard optreden tegen plaatsen, waar verzet bestaat tegen het regime, onder meer met tanks. Mensenrechtenorganisaties en de oppositie gaan ervan uit dat sinds het begin van de onrust in Syrië dit voorjaar al zeker 2.000 mensen om het leven zijn gekomen. (Reuters, AP, AFP)