Voor welke patenten vecht Apple?

Apple maakt veelvuldig gebruik van patenten. Zo hebben alleen Apple-computers een magnetische voedingsplug en de touchpad op de MacBooks is de enige die op meerdere aanrakingen tegelijk reageert. Ook uiterlijke kenmerken heeft Apple vastgelegd. Zo is er een patent op de ronde hoeken op de iPhone en iPad, op de vorm van de icoontjes op het scherm en op de de ronde knop onderaan de tablet en de telefoon. Bovendien heeft het bedrijf ook technische onderdelen, zoals een extra dun touchscreen, gepatenteerd.

Het kort geding in Nederland draait om drie patenten. Apple eist het alleenrecht op de ‘veegbeweging’ waarmee een toestel ontgrendeld wordt. Ook het aansturen van een programma met meerdere vingers, het multi-touchsysteem, wil Apple in eigen hand houden. Daarnaast vindt Apple dat het bladeren door foto’s door over het scherm te vegen door Samsung illegaal gekopieerd is.

Niet alleen rechten op bestaande functies worden vastgelegd, maar ook ideeën die in de toekomst gerealiseerd kunnen worden. Zo vroeg Apple al een patent aan op een 3D- bril, op draadloos opladen in de buurt van een Apple-computer en op het overdragen van data door de iPhone met een soort ‘schenkbeweging’ boven de iPad te houden.