VN: leger Ivoorkust executeerde 26 mensen

Ivoriaanse soldaten hebben de afgelopen maand 26 onrechtmatige executies uitgevoerd en honderden andere mensenrechtenschendingen gepleegd. Ook een baby van 17 maanden werd door soldaten geëxecuteerd. Dat zei de mensenrechtenofficier van de VN-operatie ter plaatse (UNOCI), Guillaume Ngefa, gisteren in een persconferentie.

„Executies, verkrachtingen, illegale arrestaties, vrijlatingen tegen betaling en het eisen van protectiegeld” waren volgens Ngefa slechts enkele van de misdaden die door soldaten begaan zijn. In het bijzonder bezorgd was hij over de gewelddadige houding van het leger tegenover jongeren en een aantal etnische groepen, waaronder de Bété van oud-president Laurent Gbagbo. Soldaten hebben hen „wreed en inhumaan” behandeld en bestelen hen veelvuldig, aldus de mensenrechtenofficier. Positief was Ngefa over de verbeterde veiligheid in hoofdstad Abidjan en de relatief goede behandeling van gearresteerde kopstukken van het voormalige regime van Gbagbo.

Critici van het regime van president Alassane Ouattara stellen dat er sprake is van overwinnaarsrecht. De afgelopen twee dagen werden nog 69 volgelingen van Gbagbo gearresteerd en vervolgd. Terwijl Ouattarra’s aanhangers buiten schot blijven, terwijl ook zij misdrijven hebben begaan. Oud-president Gbagbo weigerde na presidentsverkiezingen in november 2010 de macht aan de verkozen Ouattara over te dragen. De burgeroorlog die volgde koste aan minstens 3000 mensen het leven, en kwam pas ten einde na ingrijpen van de VN en de voormalige koloniale heerser Frankrijk. (NRC, Reuters)