Verzoek tot vrijlating Timosjenko opnieuw afgewezen

Caption: Ukraine's former Prime Minister Yulia Tymoshenko seen inside the court hearing room with her husband Oleksandr nearby on the right, in Kiev, Ukraine, Thursday, Aug. 11, 2011. A Ukrainian court on Thursday rejected lawyers' requests to free former Prime Minister Yulia Tymoshenko from jail during her abuse of office trial, a case the West has condemned as selective justice. (AP Photo/Olexander Prokopenko, Pool) De voormalige Oekraïense premier Julia Timosjenko met haar man in een rechtszaal in Kiev, 11 augustus 2011. AP / Olexander Prokopenko

Het Hof van beroep in Kiev heeft vanochtend een verzoek tot vrijlating van oppositieleider en voormalig premier Julia Timosjenko afgewezen. Vorige week vrijdag besloot de rechtbank om haar tijdens haar proces in hechtenis te nemen. Timosjenko wordt beschuldigd van machtsmisbruik bij het gasakkoord dat Oekraïne in 2009 sloot met Rusland.

Volgens rechter Olga Efimova zijn er geen “juridische redenen om dit beroep te overwegen” en is het verzoek tot vrijlating “niet ontvankelijk”. Tegen deze beslissing van het Hof kan Timosjenko niet in beroep gaan, meldt persbureau AFP.

Afgelopen maandag wees een rechter ook al drie verzoeken tot vrijlating van de Oekraïense oppositieleider af. Timosjenko werd gearresteerd voor minachting van de rechtbank en schending van de procedures. Ze weigerde op te staan bij aanvang van de zitting en beledigde de rechter. Timosjenko ziet het proces als een poging van president Viktor Yanukovych om haar weg te houden van toekomstige verkiezingen.

De rechtszaak tegen Timosjenko leverde Yanukovych scherpe kritiek op van activisten van de oppositie, mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap omdat deze politiek gemotiveerd zou zijn.

    • Hans Klis