Vaker incidenten met schietende agenten

Vorig jaar schoot de politie bij 25 voorvallen.

Het aantal doden en gewonden door politiekogels neemt toe. Dit jaar waren er al achttien schietincidenten, waarbij twee mensen overleden en achttien mensen gewond raakten door toedoen van agenten. Dat meldde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie gisteren. Gisteravond kwam daar een negentiende incident bij.

Vorig jaar waren er 25 incidenten, bleek uit het jaarverslag van de rijksrecherche. In 2006 kwam het veertien keer voor dat mensen geraakt werden door politiekogels. Ieder incident waarbij een agent schiet, wordt onderzocht door de rijksrecherche.

Dat agenten vaker hun vuurwapen gebruiken, komt volgens de politie door de verruwing van de maatschappij en het toegenomen geweld op straat.De korpschefs en de politiebonden noemen het zorgwekkend dat er steeds meer incidenten zijn waarbij doden en gewonden vallen door politiekogels, meldt de NOS.

Naast de schietincidenten binnen de politie heeft de Rijksrecherche meer zogenaamde tactische onderzoeken gedaan, zoals naar ambtelijke corruptie. (Novum)