Uitgelicht

Astérix et Obélix contre César Year: 1999 Director: Claude Zidi Christian Clavier, Gérard Depardieu Photo12

Film

Astérix et Obélix contre César (Claude Zidi, 1999, Frankrijk/Duitsland/Italië). Peperdure live-actionfilm met de striphelden van Goscinny en Uderzo. Geavanceerde computertrucage laat Romeinen door het luchtruim duikelen, Obelix (Gérard Depardieu) een olifant optillen en Asterix (Christian Clavier) op krokodillen surfen. Ook met Roberto Benigni en Laetitia Casta. SBS6, 20.30-22.45u.

Seven Years in Tibet (Jean-Jacques Annaud, 1997, VS). Even kostbare als obligate vertelling met Brad Pitt als Oostenrijkse nazi annex bergbeklimmer, die anno 1939 als eerste westerling werd toegelaten aan het hof van de Dalai Lama. In zijn spirituele verandering is moeilijk te geloven.RTL8, 20.30-23.10u.

Malèna (Giuseppe Tornatore, 2000, VS/Italië). Monica Bellucci loopt niet, maar schrijdt een hele film lang als beeldschone dame door een klein Siciliaans dorp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Alle mannen en jongens zijn verliefd op haar. En alle vrouwen zijn vervuld van haat en jaloezie. Verteld vanuit het perspectief van een 13-jarig jochie. Tweede Amerikaanse film van de regisseur van Cinema Paradiso. Canvas, 23.00-00.28u.

D.O.A. - Dead on Arrival (Rocky Morton & Annabel Jankel, 1988, VS). Zichtbaar uit videoclipmilieu afkomstig koppel debuteert met onwaarschijnlijke remake van gelijknamige film van Rudolph Maté uit 1950. Literatuurprofessor Dennis Quaid op zoek naar degene die hem een langzaam werkend dodelijk gif toediende. Ook met Meg Ryan en Charlotte Rampling (in een satijnen soepjurk).BBC 1, 00.45-02.20u.

Informatief

360° – Geo Reportage: mecaniqueros – nichts ist unmöglich in Havanna. Mecaniqueros zijn privé-ondernemers in Cuba die met kunst- en vliegwerk oplossingen bij elkaar ritselen voor problemen die de staat niet kan oplossen: goud om kiezen mee te vullen, een lichtschakelaar bouwen, een mooie feestjurk vinden, onderdelen voor een kapotte televisie vinden. In deze reportage zien we hoe de schaarste in Cuba wordt bestreden met vindingrijkheid, ruilhandel en hardnekkigheid. Arte, 18.05-19.00u.

The bear family and me. Eerste deel van driedelige serie waarin natuurfilmer Gordon Buchanan een jaar lang optrekt met een familie wilde zwarte beren in de wouden van Minnesota. Hij arriveert op het moment dat de familie uit de winterslaap ontwaakt. Eerst moet hij proberen zijn eigen angst voor de dieren te overwinnen, daarna het vertrouwen van de familie winnen. BBC 2, 20.30-21.30u.

Chilean miners: 17 days buried alive. De 33 Chileense mijnwerkers die voor het oog van een miljard televisiekijkers gered werden, hadden afgesproken niet te praten over wat zich onder de grond had afgespeeld. Nu vertellen zes van hen over de eerste zeventien dagen, toen niemand boven de grond wist of er nog iemand beneden in leven was. Het was een nachtmerrie: 800 meter diep in stikdonkere tunnels, levend op een lepel tonijn uit blik per twee dagen, in de wetenschap misschien nooit gevonden te worden. BBC 2, 22.00-23.00u.

Pink taxi. Documentaire over Marina, Alla en Victoria, drie Russinnen die taxichauffeur in Moskou zijn en in hun roze taxi alleen vrouwen vervoeren. Zelf zijn ze ofwel door hun man ingeruild voor een jongere vrouw ofwel heeft hun man zich dood gedronken. Hun zonen voeden ze alleen op. De klanten daarentegen zijn veelal de vrouwen die de chauffeuses zelf hadden willen zijn: modern, succesvol, zonder zorgen. Marina, Alla en Victoria lijken daar oprecht blij om, maar tussen hun levensvreugde en de dadendrang van het drietal is het verdriet, het verlangen naar liefde en een ander leven voelbaar. De film geeft een zeer persoonlijk beeld van deze drie vrouwen en schetst tegelijkertijd een beeld van het moderne Moskou. Arte, 22.45-00.20u.

Word ik rijk? Serie waarin Henkjan Smits praat met mensen die op eigen kracht miljonair zijn geworden en met mensen die dat willen worden. Vandaag Rory Bertram, die op zijn zestiende zijn eigen casting- en modellenbureau begon, dat met winst verkocht en nu feesten en evenementen organiseert. Hij is inmiddels directeur van vier bedrijven. SBS6, 23.30-00.10u.

Amusement

My family. Sitcom met Zoe Wanamaker en Robert Lindsay. Terwijl de familie Harper de begrafenis van Grace bijwoont, ontvangt Susan een bezoeker van gene zijde met een aanbod dat ze niet af kan slaan.BBC 1, 22.00-22.30u.

Radio

Brands met boeken. Een gesprek met socioloog Illias El Hadioui over zijn essay Hoe de straat de school binnendringt. Hierin schetst hij hoe de code van de straat (o.a. materialisme; de vrouw als lustobject) botst met het leven op school (zelfreflectie; expressie; ontplooiing). De gevolgen van die botsing: chaos in de klas, slecht onderwijs, meer schoolverlaters. Radio 1, 19.02-20.00u.