Portugal krijgt tweede lening noodpakket

Portugal's Finance Minister Vitor Gaspar makes a statement to the media in Lisbon August 12, 2011. Gaspar said on Friday the first review of the country's performance under a 78-billion-euro bailout had gone well but the government will bring forward tax hikes to meet budget goals. REUTERS/Jose Manuel Ribeiro (PORTUGAL - Tags: POLITICS BUSINESS) De Portugese minister van Financiën Vitor Gaspar legt een verklaring af tegenover de pers. Foto Reuters/Jose Manuel Ribeiro

Het samenwerkingsverband tussen de Europese Centrale Bank (ECB), de Europese Commissie (EC) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), opererend onder de naam trojka, heeft een tranche van 11,5 miljard euro goedgekeurd om Portugal uit de problemen te helpen.

Dat heeft de Portugese minister van Financiën Vitor Gaspar vandaag bekendgemaakt. De tweede lening maakt deel uit van het totale noodpakket van 78 miljard euro.

Gaspar kondigde aan de btw op elektriciteit en gas te verhogen en de salarissen van ambtenaren te bevriezen. De maatregelen moeten honderd miljoen euro opleveren.

De goedkeuring is het resultaat van een twee weken durend onderzoek dat moest vaststellen of Portugal voldoet aan de voorwaarden aan het noodpakket ter waarde van 78 miljard euro.

Begin juli gaf Moody’s Investors Service Portugal de zogenoemde junkstatus.

    • Dirk Wijnand de Jong