Syrische troepen doden acht betogers na vrijdaggebed

Soldaten van het Syrische regeringsleger hebben vandaag tijdens protesten acht mensen doodgeschoten. Dat meldt de activistengroep Local Coordination Committees of Syria.

Volgens de organisatie zijn twee demonstranten gedood in het centrum van Aleppo, een in Homs, drie in de hoofdstad Damascus en twee in de noord-westelijke provincie Idlib, nabij de grens van Turkije.

Demonstraties tegen het regime van president Bashar al-Assad duren al maanden en worden steevast door regeringstroepen bevochten. De druk vanuit het buitenland neemt steeds verder toe. Vorige week riepen verschillende Arabische landen hun ambassadeur uit Syrië terug.

In een interview met het Amerikaanse tv-station CBS riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton landen op zich uit te spreken tegen het bewind van de Syrische president al-Assad:

We willen dat Europa ook meer stappen neemt in die richting. En we willen zien dat China deze stappen samen met ons onderneemt. Er is geen twijfel waar de Verenigde Staten staat.

    • Dirk Wijnand de Jong