Spaanse voetballers dreigen met staking

Spaanse competitie begint misschien later door een conflict over de nieuwe CAO.

Het is onzeker of de start van de Spaanse voetbalcompetitie doorgaat. De vereniging van Spaanse profvoetballers AFE dreigt met een staking als er voor de eerste competitieronde op zaterdag 20 augustus geen overeenstemming is bereikt over de nieuwe collectieve arbeidsvoorwaarden. Dat heeft AFE-president Luis Rubiales gisteren bekendgemaakt op een persconferentie.

De persconferentie werd bijgewoond door honderd spelers, die de 42 betrokken clubs uit de hoogste twee divisies vertegenwoordigen. Onder de spelers waren Spaanse internationals zoals Carles Puyol, Iker Casillas en Javier Llorente.

Het conflict gaat tussen de spelersvakbond AFE en de organisatie van de competitie, de LFP. Sinds mei wordt er al onderhandeld over een nieuwe arbeidsovereenkomst.

Veel clubs komen hun financiële verplichtingen aan spelers niet na. Volgens Rubiales zouden ongeveer tweehonderd spelers in totaal nog 50 miljoen euro aan achterstallig salaris tegoed hebben. De spelers vrezen dat ze hun geld niet meer zullen krijgen. Momenteel zijn er zes insolvente voetbalclubs in de Spaanse Primera División.

„Op dit moment denk ik niet dat we zullen spelen”, zei Real Madrid-doelman Iker Casillas. De LFP reageerde verbolgen op de actie van de spelers. „De beslissing om nu te staken, op het moment dat we fundamentele stappen voorwaarts maken, is onbegrijpelijk”, staat er in een persverklaring.

In Italië hebben profvoetballers een soortgelijke actie ondernomen. Twintig aanvoerders van de clubs in de Serie A hebben een document ondertekend waarin gedreigd wordt met een staking als er voor de competitiestart op 27 augustus geen overeenkomst is getekend. (AP)