Spaanse voetballers dreigen met staken

Het is onzeker of de start van de Spaanse voetbalcompetitie volgende week doorgaat. De vereniging van Spaanse profs AFE dreigt met een staking als voor de eerste competitieronde geen overeenstemming is bereikt over de nieuwe collectieve arbeidsvoorwaarden.

Dat maakte AFE-president Rubiales gisteren bekend op een persconferentie. Die werd bijgewoond door zo’n honderd spelers, die de 42 betrokken clubs uit de hoogste twee divisies vertegenwoordigen. Onder hen Spaanse internationals zoals Puyol, Casillas en Llorente.

Het conflict gaat tussen spelersvakbond AFE en ligaorganisatie LFP. Sinds mei wordt er al onderhandeld over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Veel clubs komen hun financiële verplichtingen aan spelers niet na.

Volgens Rubiales zouden circa tweehonderd spelers in totaal nog 50 miljoen euro aan achterstallig salaris tegoed hebben. De spelers vrezen dat ze hun geld niet meer krijgen. De Primeria Division, de hoogste klasse, telt momenteel zes insolvente voetbalclubs.

„Op dit moment denk ik niet dat we zullen spelen”, zei Real Madrid- doelman Casillas. De LFP reageerde verbolgen op de actie van de spelers. „De beslissing nu te staken, op het moment dat we fundamentele stappen voorwaarts maken, is onbegrijpelijk”, schrijft de LPF in een persverklaring.

In Spanje worden clubs die een faillissement aanvragen niet bestraft met puntenaftrek of degradatie, zoals in de meeste Europese landen.

In Italië hebben profvoetballers een soortgelijke actie ondernomen. Twintig aanvoerders van de clubs in de Serie A hebben een document ondertekend waarin zij dreigen met een staking als er voor de competitiestart van de Serie A op 27 augustus geen overeenkomst is getekend. (AP)