Somalische verdachte van terreur uitgeleverd aan VS

Nederland levert na een lange juridische strijd een Somalische terreurverdachte uit aan de Verenigde Staten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de 45-jarige Mahamud O. gisteren op het vliegtuig naar de VS is gezet.

De Hoge Raad bepaalde in februari dat O. aan de VS mag worden uitgeleverd. De man, een voormalig inwoner van de Amerikaanse stad Minneapolis, zou deel uitmaken van het Somalische Al-Shabaab, een aan Al-Qaeda gelieerde radicale islamitische beweging.

Eerder had de rechtbank in Rotterdam al bepaald dat O. mocht worden uitgeleverd, omdat de feiten waarvan hij in Amerika wordt verdacht ook in Nederland strafbaar zijn. De Amerikaanse autoriteiten garandeerden destijds dat de Somaliër daar niet de doodstraf krijgt.

De verdachte werd in 1966 in Somalië geboren, maar woonde sinds 1994 in de Verenigde Staten. Hij verhuisde in november 2008 naar Nederland, waar hij asiel aanvroeg. De man werd in november 2009 in Amerika in staat van beschuldiging gesteld en daarna op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in een asielzoekerscentrum in Nederland gearresteerd. Sindsdien zat hij in de cel.

O. zou in 2007 en 2008 hebben geholpen mensen naar Somalië te laten reizen om daar te worden opgeleid door Al-Shabaab. Ook financierde hij de aankoop van wapens, zo luidt de verdenking.

Amerikaanse autoriteiten denken dat jonge Somaliërs in Minneapolis zijn gerekruteerd om zich aan te sluiten bij Al-Shabaab. O. zou als verdachte in beeld zijn gekomen nadat drie Somaliërs die eerder waren gearresteerd de FBI inlichtten over de rol van de nu uitgeleverde man. Vooralsnog zijn veertien Somaliërs aangeklaagd.

Volgens persbureau Novum heeft een medewerker van de FBI in Amerikaanse media gezegd dat de uitlevering van de verdachte door Nederland een „lang en vervelend” proces was. De woordvoerder van Veiligheid en Justitie in Den Haag spreekt van een „standaardprocedure”.