Rutte biedt Kamer excuses aan - ‘debat Noorwegen uiterst onprettig’

Premier Rutte gaat zijn excuses aanbieden aan de Tweede Kamer voor de “verwarring die is ontstaan over de presentatie” van de uitkomsten van de eurotop van juli. Dat meldde hij vandaag tijdens zijn eerste persconferentie van het politieke seizoen.

Rutte noemde na afloop van de top over de Europese schuldencrisis een ander bedrag dan zijn collega’s. Hij zei dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van 50 miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van 50 miljard van de banken. Minister de Jager moest deze opmerking later corrigeren.

Rutte:

“De Europese Commissie ging uit van de periode tot 2020. Zelf legde ik de nadruk op de periode tot 2014. Over beide perspectieven valt iets te zeggen, maar ik betreur dat daar onduidelijkheid over is ontstaan. Daarvoor zal ik de komende week mijn excuses aanbieden aan de Tweede Kamer.”

Of de lucht nu geklaard is zal pas dinsdag blijken, aldus onze politiek redacteur Freek Staps:

“Dan gaan de financieel specialisten in de Tweede Kamer met Rutte en De Jager in debat over de steun aan Griekenland. Rutte nam vandaag, door alvast uitgebreid sorry te zeggen, een duidelijk voorschot op dat debat. “

‘Verschil in perspectief’

Rutte noemt het zijn “eerste fout als minister president”, maar benadrukte dat het geen rekenfout was.

“Het was geen rekenfout, je kunt de som op drie manier maken, afhankelijk van het perspectief.”

Rutte wil dat de Europese leiders voortaan duidelijkere afspraken maken hoe ze dit soort berichten naar buiten brengen, zodat dit soort situaties niet meer kunnen ontstaan.

“De les voor de toekomst is dat we in Europa meer aandacht moeten besteden aan de kern van de boodschap. Zowel de Tweede Kamer als de regering beseft zich dat de schuldencrisis een belangrijke kwestie is en dat er in de volle breedte zo openlijk mogelijk over moet worden gesproken. We moeten geen enkel misverstand laten bestaan over de feiten.”

‘Economisch beleid Nederland de goede route’

Volgens Rutte behoort Nederland tot de best presterende landen van Europa:

“De cijfers bewijzen dat het financieel economisch beleid in Nederland de goede route is. De markt heeft bijvoorbeeld grote waardering voor ons budgettair raamwerk. Kortom, we kunnen trots zijn op onze goede uitkomstpositie, maar moeten focus houden en er is nog heel veel werk aan de winkel.”

Daarom was het voor Rutte ook niet nodig om de radiostilte, die hem de afgelopen weken een paar keer is verweten, te doorbreken.

“Ik ben de afgelopen weken intensief bezig geweest met de hele crisis. Maar je moet ook nadenken over het effect van het bijelkaar roepen van de ministerraad. Nederland staat er anders voor in vergelijking met andere landen. Als je iedereen in de zomer bij elkaar roept ontstaat er onnodige onrust.”

Debat Noorwegen ‘uiterst onprettig’

Rutte liet weten dat PVV-leider Geert Wilders te ver is gegaan door moskeeën te omschrijven als haatpaleizen. “Het is een verschrikkelijke uitspraak.”

Wilders deed zijn uitspraken enkele dagen na de aanslagen in Noorwegen. Hij wilde aangeven dat hij niet van plan was zijn toon te matigen, ook al verwijst de Noorse terrorist Anders Breivik in zijn manifest naar de PVV. Dit leidde tot een discussie over de vraag of Wilders zijn toon niet moet matigen. Onder andere PvdA-leider Job Cohen riep daartoe op. Rutte heeft zich geërgerd aan deze discussie.

“Het was een ontijdige discussie. In Noorwegen waren ze nog bezig met de verwerking, en wij hadden het al over of de vraag of de kogel van links, rechts of waar dan ook kwam. Daaraan heb ik me geërgerd. Dat debat vond ik eerlijk gezegd uiterst onprettig en ontijdig.”

Over de Noorse schutter Breivik, die de gedoogpartner van het kabinet, Wilders, aanhaalde in zijn manifest:

“Dat vind ik vooral verschrikkelijk voor de gedoogpartner. Die heeft daar niks mee te maken.”