Romeinse centurions raken slaags bij Colosseum

Ieder bezoeker van het Colosseum in Rome kent ze: de Romeinse ‘centurions’ die aanbieden samen op de foto te gaan en anderszins de toerist van dienst te zijn. Meestal met een rode mantel, een tuniek met daaronder een paar harige benen en een wuivende helmbos. De politie kreeg al geruime tijd klachten. Van Italiaanse mannen die zich ook hadden omgekleed om een centje bij te verdienen, maar hardhandig werden weggejaagd. Van toeristen, die hadden betaald voor bemiddeling bij een bijzonder uitstapje dat nooit werkelijkheid werd, of absurd veel moesten betalen voor een foto van een centurion. Of van toeristen van wie met hun eigen camera een foto was gemaakt, maar die hun camera pas terugkregen als ze ervoor betaalden. Daarop besloot de politie zelf op onderzoek te gaan, undercover, zo schrijft de Corriere della Sera. Een aantal agenten verkleedde zich ook als centurion, compleet met houten zwaard. Op piazza Venezia, vlakbij het Forum romanum en het Colosseum, werden zij door drie leden van de vaste groep centurions bedreigd – waarbij ook de houten zwaarden werden getrokken die bij de standaarduitrusting horen. Voor het oog van tientallen verbaasde toeristen werd det drietal overmeesterd en in de boeien geslagen met behulp van andere undercover-agenten, die zich voordeden als straatschoonmakers. Deze politie-actie maakte deel uit van een groter onderzoek. In totaal is een dertigtal mensen gearresteerd. Mannen die als centurions poseerden, maar ook mensen die voor de reisorganisaties werkten waarmee de centurions onder één hoedje speelden.