Rancuneuze ex

In Italië zouden ze zich rotlachen. Een Kamerlid dat onder vuur ligt omdat ze ervan wordt verdacht een vriendendienstje te hebben geleverd bij een subsidieaanvraag. En daarbij gaat het om een bedrag van iets meer dan 30.000 euro. Dat is hooguit nieuws vanwege de schandalige laagte van het bedrag en het zou pas echt nieuws zijn als het een keer niet gebeurde.

Maar Nederland is Italië niet en hoewel dat in vele opzichten te betreuren valt, is het in dit opzicht toe te juichen. En daarbij is de betrokken parlementariër lid van een partij die hoge eisen stelt aan de integriteit van politici. Daarom is het terecht dat de affaire Mariko Peters in Nederland, anders dan in Italië, wel nieuws is.

Maar toch klopt er iets niet. Er stinkt iets in deze affaire. Eerst was er een beschuldiging van medeplichtigheid aan de ontvoering van de kinderen van haar partner. Van die beschuldigingen bleef al snel niets anders over dan een gênant inkijkje in een moeizame scheidingsprocedure met een rancuneuze ex.

Wat overblijft zijn de beschuldigingen van belangenverstrengeling uit de periode in Kabul toen de relatie aan het beginnen was. Dat blijkt uit de romantische e-mailcorrespondentie die in het bezit is van HP/De Tijd en de Volkskrant. Wat mij verbijstert, is dat niemand de vraag stelt hoe het mogelijk is dat die periodieken die e-mails in hun bezit hebben. Zijn we er door WikiLeaks en de Engelse afluisterschandalen zo aan gewend geraakt dat privécorrespondentie op straat ligt dat die vraag niet eens meer in ons opkomt? Mariko Peters zelf spreekt in dit verband over „één enkele bron, die ongenoemd blijft, terwijl die zelf ook nog eens belanghebbende is”.

Ongetwijfeld is die bron dezelfde ex, die eens heeft zitten grasduinen in de oude computer van haar aanstaande ex-man en wat pikante mailtjes heeft doorgestuurd naar de Nederlandse pers om hem en zijn parlementaire vriendinnetje kapot te maken. En dat is wat stinkt. Hoewel het terecht is dat er aandacht is voor de mate van integriteit van politici, is het pijnlijk om te beseffen dat de media-aandacht voor deze zaak een wraaklustig plan van een rancuneuze ex ten uitvoer brengt.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer