Politie gebruikt pistool vaker tegen verdachten

De Rijksrecherche heeft vorig jaar 25 schietincidenten onderzocht waarbij de politie betrokken was. Dat is iets meer dan in 2009, toen de politie 23 keer schoot. In 2006 was nog sprake van veertien incidenten waarbij een politieagent zijn wapen trok.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Rijksrecherche, dat gisteren werd gepubliceerd. Ieder incident waarbij een agent schiet, wordt door de Rijksrecherche onderzocht.

Dit jaar heeft de politie al achttien keer geschoten. Daarbij kwamen twee mensen om. Achttien mensen raakten gewond door kogels van agenten.

Een woordvoerder van de Raad van Korpschefs zegt dat het geweld ten opzichte van de politie de afgelopen jaren is toegenomen. „En dat geldt ook voor zwaar geweld. Dan kan een noodweersituatie ontstaan waarbij een agent zich genoodzaakt ziet zijn wapen te trekken.”

De politie is ook steeds sneller aanwezig is op de plek van een misdaad, aldus de woordvoerder. „Daardoor vinden bijvoorbeeld meer confrontaties plaats met gewapende overvallers dan enkele jaren geleden, toen ze vaker de plek van de overval al hadden verlaten wanneer de politie arriveerde.”

De zegsman van de korpschefs denkt niet dat agenten hun wapen vaker gebruiken dan noodzakelijk is. „Uit het onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat in 2010 in elk van de 25 gevallen het wapen op rechtmatige wijze is gebruikt. Het is dus niet zo dat de politie te pas en te onpas schiet op verdachten. De toename van geweld tegen agenten zorgt misschien voor een gespannen sfeer, maar leidt niet tot onrechtmatig wapengebruik.”

Schietincidenten vormen de grootste categorie onderzoeken van afgelopen jaar voor de Rijksrecherche. Vorig jaar vonden verder vier onderzoeken plaats naar het overlijden van een arrestant in een politiecel. Dat waren er in 2009 dertien.

In vergelijking met vijf jaar eerder is ook een daling zichtbaar in het aantal onderzoeken naar ambtelijke corruptie. In 2010 werden vijftien van deze onderzoeken uitgevoerd, in 2006 en 2007 waren dat er nog dertig. „Overigens mag hieruit niet worden afgeleid dat ambtelijke corruptie minder vaak voorkomt”, aldus de recherche.