pas verschenen

Frank Martinus Arion: Changa. Dubbelspel in het Papiamentu. De Bezige Bij, 384 blz. € 24,50

Een zondagmiddag dominospelen op Curaçao loopt volledig uit de hand. Arions roman Dubbelspel, , verschenen in 1973, is nu in het Papiamentu vertaald.

Serge van Duijnhoven: Wat ik zie kan ik niet zijn. Een dichter op zoek naar de bronnen van Het Groene Woud. Pels & Kemper, 108 blz. € 24,95

Gedichten van Serge van Duijnhoven die een zomerlang in Het Groene Woud met een aantekenboekje en vulpen de geest van deze plek probeerde te vangen. De bundel is geïllustreerd met foto’s van landschapsfotograaf L.J.A.D. Creyghton.

Lies Van Gasse & Peter Theunynck: Waterdicht. Wereldbibliotheek, € 19,90

Een ‘graphic poem’ over de expeditie van een walvisvaarder die graag een held wil worden. Zijn reis loopt anders af, onderweg identificeert hij zich steeds meer met zijn slachtoffer: de walvis. Compleet veranderd komt hij weer thuis.

Corrie Joosten en Coen Peppelenbos (sam): Hij zag een kameraad in je. De mooiste gedichten over mannenvriendschap. Kleine Uil, 190 blz. €15,-

Samen verschenen met Zacht gezicht aan zacht gezicht. De mooiste gedichten over vrouwenvriendschap (160 blz. € 15,-)

Twee bloemlezingen over vriendschap tussen alleen mannen en alleen vrouwen.

Nico Keuning: De laatste reis. De Deense jaren van Céline in ballingschap 1945-1951. Aspekt, 120 blz. € 16,50

In 1944 ontvlucht de schrijver Céline Frankrijk uit angst voor executie wegens zijn antisemitische ideeën. Keuning beschrijft zijn tocht door Duitsland, het onderduiken in Kopenhagen en zijn gevangenschap in Denemarken.

Czeslaw Milosz: Gedichten. Vert. Gerard Rasch, Atlas, 372 blz. € 34,95

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de Poolse dichter en Nobelprijswinnaar Czeslaw Milosz (30-6-1911), die in 2004 overleed, is er een heruitgave van zijn bekendste bundel Gedichten.

Antonio Muñoz Molina: Zonder Blanca (En ausencia de Blanca). Vert. Adri Boon, De Geus, 92 blz. € 7,50

Een Spaanse roman over een jonge bouwkundige tekenaar die niet kan leven zonder zijn geliefde en volledig beheerst wordt door de angst haar te verliezen.

Tobias Reinders: Flessenpost. Gedichten. In de Walvis/Boekhandel Roelants, 46 blz. € 12,50

De tweede gedichtenbundel van Tobias Reinders. Gedichten over de zee, eilanden en berichten van verre.

Michel Uylen: Kuifje in Vlaanderen. Een Nijmegenaar leert zijn nieuwe vaderland kennen. Boekhandel Roelants, 142 blz. € 12,50

De Nijmegenaar Michel Uylen verhuisde in de jaren negentig naar België. In deze gids laat hij de Nederlander kennis maken met de Belgische taal en gewoonten. En hij belicht de verschillen tussen die culturen.

Piet Winkelaar: Syncretisme. Over versmeltingen van mythen en riten in cultuur en religie. SWP, 144 blz. € 16,50

Syncretisme is het fenomeen dat mensen die elkaar ontmoeten, elkaar beïnvloeden. Ook culturen en religies nemen facetten van elkaar over. Het christendom is bij uitstek syncretisch te noemen. Winkelaar betoogt dat wij deze versmeltingen van culturen en religies moeten toejuichen in plaats van onder tafel te willen schuiven.