Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Niet eerder zo weinig rokers

Nog nooit waren er zo weinig rokers. Minder dan een kwart (24,2 procent) van de Nederlanders van 15 jaar en ouder steekt regelmatig een sigaret op. Dat blijkt uit een steekproef onder 4.600 Nederlanders die TNS Nipo elk kwartaal uitvoert in opdracht van antirookorganisatie Stivoro. Van 2004 tot en met 2010 schommelde het percentage rokende Nederlanders nog rond de 27. Er is nu sprake van een neerwaartse ‘knik’ in de grafiek. „Een gevolg van de vergoeding van stoppen-met-rokenbehandelingen, ingevoerd in 2011”, zegt Stivoro-woordvoerder Fleur van Bladeren.

De verzekeraar vergoedt sinds januari zowel de kosten van nicotinepleisters en -pillen, als de kosten van ‘praatbehandelingen’, bijvoorbeeld een groepscursus bij de GGD. Echter, minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) draait die vergoeding deels terug: vanaf 2012 moeten stoppende rokers de pillen en pleisters weer zelf betalen. „Onbegrijpelijk”, zegt Van Bladeren. „Rokers zijn zowel geestelijk als lichamelijk aan sigaretten verslaafd. Daarom is juist de gecombineerde vergoeding effectief. Praten én pleisters.” De kosten van nicotinepleisters en -pillen bedragen 250 tot 300 euro per stoppoging, schat Van Bladeren. „Generieke medicijnen zijn goedkoper, maar minder effectief.”

Met de bezuiniging bespaart het kabinet 20 miljoen euro per jaar. Het wegvallen van de vergoeding voor pleisters en pillen „kunnen de rokers zelf opvangen”, schreef minister Schippers in juli aan de Tweede Kamer, „uit het geld dat ze besparen door niet meer te roken”. Stoppende rokers krijgen vanaf 2012 nog wel de kosten vergoed van medische „stopadviezen” en van „begeleiding” bestaand uit „ten minste vier contacten van ten minste tien minuten”.