Mexicaanse tradities in LA

Echo Park/Quinceañera (Richard Glatzer en Wash Westmoreland, 2006)Ned. 2, 23.15 – 00.40 uur

Echo Park begint en eindigt met beelden van een ‘quinceañera’. Het is een soort bar mitswa, maar dan voor vrouwelijke Latino’s. Als meisjes uit Latijns-Amerika vijftien worden, krijgen ze een groot feest aangeboden om te vieren dat ze volwassen zijn. Er wordt veel gegeten en gedronken en vrolijk gedanst. Iedereen heeft haar mooiste jurk of zijn beste pak aan en er worden constant familiefoto’s gemaakt. Het vervoer gaat in een enorme limousine, waarin de pubermeisjes sensueel kunnen dansen langs een lichtgevende paal.

Deze traditie geeft de film zijn Spaanstalige titel, maar ook de Engelse naam geeft goed aan waar de film over gaat. Hij is gesitueerd in en rond Echo Park, een buurt in Los Angeles waar veel arme Mexicanen wonen. De verpauperde wijk wordt opgeknapt door yuppen die er graag willen wonen. De huizenprijzen schieten omhoog, veel Mexicanen moeten hun heil elders zoeken.

Echo Park draait om personages die symbool staan voor zaken die in dit milieu vaak voorkomen: tienerzwangerschap, het vasthouden aan tradities in een veranderende wereld, de belangrijke rol van religie en het taboe rond homoseksualiteit. In die zin is Echo Park een ‘probleemfilm’, maar voor elk probleem is uiteindelijk een oplossing. Het leven van de Latino’s in LA is niet uitzichtloos. Dat maakt de prijswinnende film nogal ‘feelgood’. Het feest wordt niet bedorven.

André Waardenburg

    • André Waardenburg