Lingeriemerk Sapph verkocht aan Kahn

Het verlieslijdende bedrijf was al sinds 2007 op zoek naar investeerders.

Mede-eigenaar Rob Heilbron heeft lingeriemerk Sapph verkocht aan zakenman en multimiljonair Roland Kahn. Kahn is eigenaar van kledingketens CoolCat, MS Mode en America Today. De overnameprijs is niet bekendgemaakt.

Kahn wil van Sapph de „Victoria’s Secret van Europa maken”, zegt Heilbron. Ook heeft de nieuwe eigenaar plannen om de merknaam uit te breiden. „Wie weet liggen er straks ook sexy Sapph-hakken in de winkel”, aldus Heilbron. De overname werd besproken in de Amsterdamse wijk Buitenveldert, waar de twee wonen en wel eens koffie drinken met elkaar. Heilbron, wiens credo luidt ‘proud to be loud’, blijft in het nieuwe bedrijf marketingdirecteur. Wel zal hij zijn enthousiasme onder de ingetogen Kahn iets moeten indammen. Over zijn metershoge billboards met uitdagende vrouwen kwamen bij de Reclame Code Commissie klachten binnen. Maar dat vindt Heilbron niet erg. „Als vijftig procent tegen is en vijftig procent voor, heb je honderd procent aandacht.”

Heilbron was al sinds 2007, een jaar na de oprichting, op zoek naar investeerders voor Sapph. Het lingeriemerk is verlieslijdend, in 2010 „een paar ton”. Dit jaar loopt het verlies nog op door de verloren rechtszaak afgelopen mei tegen lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers. Dekkers meende dat vier bh’s en een slip van Sapph te veel leken op ontwerpen van haar hand en spande in 2009 een zaak aan. Sapph moest een halve ton aan proceskosten van Dekkers vergoeden.

Ook kreeg Sapph een algemeen verbod opgelegd om nog lingerie van Dekkers na te maken, met een dwangsom van 10.000 euro per dag. Sapph ging in hoger beroep. De nieuwe eigenaar heroverweegt het hoger beroep. (NRC)