‘Kredietwaardigheid Nederland niet in geding’

De kredietwaardigheid van de Nederlandse overheid is op geen enkele manier in het geding, ook niet als het noodfonds voor zwakke eurolanden zou worden vergroot, zeggen kredietbeoordelaars Fitch en S&P’s vandaag in het Financieele Dagblad.

Deze week suggereerde minister Jan Kees de Jager van Financiën dat de triple-A status van Nederland in het geding kan komen, als de staat te veel geld steekt in het Europese noodfonds.

Volgens de minister kan elke substantiële toename van het fonds gevolgen hebben voor de kredietstatus van de landen die garant staan, maar volgens kredietbeoordelaars dreigt voor Nederland geen gevaar.

De ratingbureaus noemen het euronoodfonds eerder een bescherming dan een bedreiging voor de Nederlandse AAA-status en benadrukken dat het voor de Nederlandse kredietwaardigheid belangrijk is om de eurozone overeind te houden.

    • Marije Willems