Kortkolom economie

LinkedIn erkent fouten in privacykwestie

Rotterdam. Het zakelijke online netwerk LinkedIn erkent dat het niet duidelijk heeft gemaakt dat het namen en foto's van leden ging gebruiken in advertenties. Het netwerk wijzigde begin juni de privacyvoorwaarden om het gebruik van de foto's mogelijk te maken. De namen en foto’s werden vervolgens gebruikt in advertenties binnen LinkedIn. Veel gebruikers hadden de nieuwe privacyvoorwaarden niet gelezen en waren niet blij hun gezicht in een advertentie terug te vinden. Het bedrijf erkent nu op zijn weblog dat het duidelijker had moeten communiceren. LinkedIn stopt met het gebruik van foto's in advertenties. (Dow Jones)

Handelsoverschot Nederland stijgt fors

Amsterdam. Het Nederlands handelsoverschot is in juni op jaarbasis gestegen tot 3,3 miljard euro, doordat de export harder toenam dan de import, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen. De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 33,4 miljard euro, bijna 4 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg bijna 2 procent tot 30,1 miljard euro . Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,3 miljard euro, 800 miljoen euro hoger dan in juni 2010. De waarde van de in- en uitvoer van grondstoffen nam fors toe, met name door een hogere olieprijs, aldus het CBS. (Dow Jones)

Randstad krijgt fiat voor overname SFN

Rotterdam. Randstad heeft van de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten toestemming gekregen om door te gaan met het bod op SFN Group. Dat maakte het concern vanmorgen bekend. Het wachten is nu nog op goedkeuring van de Canadese mededingingsautoriteiten, aldus een woordvoerder. Randstad maakte op 1 augustus bekend via een Amerikaanse dochterondernemingen een openbaar bod van 14,00 dollar per aandeel uit te brengen op uitstaande aandelen van SFN Group, actief in de VS en Canada. (Dow Jones)

Industriële productie eurozone daalt plots

Rotterdam. Het volume van de industriële productie in de eurozone is in juni onverwacht gedaald. Dat bleek vrijdag uit cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Commissie. Ten opzichte van mei nam de index voor industriële productie met 0,7 procent af. Op jaarbasis was sprake van een toename van 2,9 procent. Economen verwachtten een groei van 4,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. (Dow Jones)