Kortkolom binnenland

Prominent harde kern van Ajax neergeschoten

Amsterdam. Tickethandelaar Sven Westendorp, een belangrijke figuur onder de harde-kernsupporters van Ajax, is vanmorgen vlak bij zijn huis in Amsterdam neergeschoten. Hij werd meerdere keren beschoten door een man in donkere kleding. Westendorp is in het ziekenhuis opgenomen. Westendorp is eigenaar van Ticket Unlimited, een van Nederlands belangrijkste bureaus voor de handel in kaarten voor voetbalwedstrijden en concerten. De tickethandelaar is ook eigenaar van kledingmerk AFCA, dat populair is onder Ajax-supporters. (NRC)

Bij zorgcentrum Beth Shalom MRSA-bacterie

Rotterdam. Bij het joodse zorgcentrum Beth Shalom zijn de afgelopen twee maanden zestien gevallen van besmetting met de ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen: acht bij de locatie in Amstelveen en acht in Amsterdam. Dat heeft behandelend arts Paul van Houten vanmorgen bevestigd. Het gaat om elf patiënten en vijf medewerkers, van wie er nog acht worden behandeld. Een van de besmette patiënten overleed vorige week. „Het is zeer onwaarschijnlijk dat de patiënt aan de bacterie is overleden, want hij was al ernstig ziek”, aldus Van Houten. Beth Shalom werd vorige maand voor een half jaar onder verscherpt toezicht gesteld door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. (NRC)

Proefproces om boete voor foto van inbreker

Den Haag. Een koffiezaak uit Enschede wil een proefproces aanspannen over de boete die het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) straks mag opleggen aan ondernemers die filmpjes of fotomateriaal van mogelijke daders van inbraken online plaatsen. Volgens het CBP zouden ondernemers tot 25.000 euro boete moeten betalen als ze de privacy schenden van de dader. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft daarover wetgeving in de maak, maar de hoogte van de boetes staat nog niet vast. De eigenaar van de koffiezaak zegt alleen een proefproces te willen beginnen als dat zonder consequenties is. (NRC)

Ontsnapte tbs’er meldt zich bij Friese politie

Leeuwarden. Een tbs’er die gisterochtend vluchtte tijdens een begeleid verlof in Hoogvliet heeft zich gisteravond gemeld bij de politie in Leeuwarden. De 48-jarige man wordt overgedragen aan justitie, liet de politie weten. De tbs’er werd behandeld in kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. Er zijn geen aanwijzingen dat hij een misdrijf heeft gepleegd in de tijd dat hij vrij rondliep. Vorige week verdween een 28-jarige tbs’er uit De Kijvelanden tijdens verlof. Hij werd enkele dagen later in Madrid aangehouden. (Novum)

Oudste inwoner van Nederland overleden

Leeuwarden. In een zorgcentrum in Leeuwarden is vandaag de oudste inwoner van Nederland overleden. Geertruida Draaisma is 109 jaar oud geworden. De in Makkum geboren Friezin was nog redelijk fit en betrokken bij haar omgeving, liet zorgcentrum De Hofwijck weten. Draaisma overleed in het bijzijn van haar familie. De oudste Nederlander zou nu een 109-jarige man zijn. (Novum)

Rode Kruis opent fonds voor ramppreventie

Den Haag. Het Rode Kruis heeft een fonds opgericht om kwetsbare groepen beter voor te bereiden op rampen. Met het fonds wil het Rode Kruis training en voorlichting geven in gebieden die het meest gevoelig zijn voor rampen. Mensen die het fonds willen steunen, kunnen dat doen via rekening 7447. (Novum)