Kabinet Italië vanavond bijeen voor spoedberaad economische hervormingen

Caption: Italy's Economy Minister Giulio Tremonti (C, right) arrives, escorted by an usher (C, left), to attend a meeting at the Parliament in Rome August 11, 2011. Tremonti appeared in parliament on Thursday to discuss the government's response to the euro zone debt crisis amid increasing criticism of its failure to provide any detail of austerity plans. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS BUSINESS) De Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti (midden) arriveerde gisteren in het parlement om maatregelen te bespreken om de schuldencrisis te bezweren. Foto Reuters / Tony Gentile

Het Italiaanse kabinet houdt om 19.00 uur een spoedberaad om bezuinigingsmaatregelen te bespreken die het vertrouwen in het land op de financiële markt moeten herstellen.

Update 12.57 uur: De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil over een periode van twee jaar 45 miljard euro bezuinigen, meldt persbureau AFP.

Gisteren riep de Italiaanse minister van Financiën al op om “zeer krachtige maatregelen” te nemen om de schuldencrisis van Italië op te kunnen lossen. Italië kampt met een grote staatsschuld en de Europese Centrale Bank eist strenge hervormingen om deze te verlagen en om de stagnerende economische groei in het land weer te stimuleren.

De ECB besloot zondagavond te beginnen met het op grote schaal opkopen van Italiaanse staatsobligaties. Als gevolg daarvan daalt de rente op Italiaanse obligaties met een looptijd van tien jaar al de hele week. Dankzij de maatregel is het voor de Italiaanse regering mogelijk weer goedkoper geld te lenen op de internationale kapitaalmarkten. In ruil voor het opkopen van de obligaties eiste de ECB dat de regering-Berlusconi snel werk maakt van structurele hervormingen.

    • Hans Klis