Italië komt met nieuwe bezuinigingen

Berlusconi en zijn minister van Economische Zaken Giulio Tremonti voor aanvang van het spoedberaad. Foto Reuters / Remo Casilli

De Italiaanse regering heeft vrijdagavond 45 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen voor de komende twee jaar goedgekeurd. Het doel is om, in navolging van een eis van de Europese Centrale Bank (ECB), in 2013 een sluitende begroting te hebben.

De bezuinigingen werden ondanks hevig verzet van lokale overheden goedgekeurd. Zij menen dat de bezuinigingsmaatregelen sociaal onrechtvaardig zijn.
Zo’n twintig miljard van de bezuinigingen moeten in 2012 worden doorgevoerd, de andere 25 miljard moet in 2013 bezuinigd worden.

De maatregelen bevatten een buitengewone “solidariteitsbelasting” voor grootverdieners. Iedereen met een inkomen hoger dan 90.000 euro zal de komende twee jaar jaarlijks 5 procent extra belasting moeten betalen. Voor inkomens hoger dan 150.000 euro is het percentage 10 procent. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi benadrukte tijdens een persconferentie dat de maatregelen “eerlijk” zijn, maar dat het wel pijn doet.

“Onze harten bloeden. Deze regering heeft er altijd over opgeschept dat we nooit onze handen in de zakken van de Italianen zullen steken, maar de situatie in de wereld is veranderd.”

Het doel van spoedberaad van vanavond was het bespreken van de bezuinigingsmaatregelen en te trachten het vertrouwen in het land op de financiële markt te herstellen. Italië kampt met een grote staatsschuld. Zondagavond besloot de ECB te beginnen met het op grote schaal opkopen van Italiaanse staatsobligaties. Als gevolg daarvan daalt de rente op Italiaanse obligaties met een looptijd van tien jaar al de hele week. Dankzij de maatregel is het voor de Italiaanse regering mogelijk weer goedkoper geld te lenen op de internationale kapitaalmarkten. In ruil voor het opkopen van de obligaties eiste de ECB dat de regering-Berlusconi snel werk maakt van structurele hervormingen.

    • Lex Boon