Israël gaat door met bouwplan

De Israëlische regering heeft een omstreden plan voor de bouw van 1600 woningen in Oost-Jeruzalem gisteren definitief goedgekeurd. Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishai zei gisteren dat het besluit was ingegeven door economische overwegingen. Er is volgens hem behoefte aan nieuwe woonruimte. Naar verwachting zal de regering binnenkort het groene licht geven voor de bouw van nog eens 2.000 woningen in Oost-Jeruzalem.

De regering kwam in maart 2010 voor het eerst met het plan voor de 1600 woningen, op het moment dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in Israël op bezoek was. Velen, ook in de regering-Obama, legden het uit als een provocatie aan het adres van de VS, die probeerden het vredesoverleg tussen de Palestijnen en Israël weer op gang te krijgen.

Het Israëlische besluit werd gisteren onmiddellijk veroordeeld van Palestijnse kant. Woordvoerder Nabil Abu Rdainah riep de internationale gemeenschap op druk op Israël uit te oefenen om de bouwplannen op te geven.

De Amerikanen veroordeelden de plannen eveneens, zonder echter concreet aan te geven of ze er iets tegen zouden ondernemen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeilijken de bouwplannen de hervatting van het vredesoverleg met de Palestijnen. (Reuters, AFP)