Israël bouwt 4.300 huizen in O-Jeruzalem

De regering zegt dat de nieuwe huizen bedoeld zijn om de woningnood op te lossen.

Israël gaat 4.300 nieuwe appartementen bouwen in Oost-Jeruzalem. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is al akkoord met de bouw van 1.600 appartementen en binnen enkele dagen volgt goedkeuring voor nog eens 2.700 woningen. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie gisteren bekendgemaakt.

De aankondiging van de plannen heeft tot felle kritiek geleid van de Palestijnen, die van Oost-Jeruzalem de hoofdstad van hun toekomstige staat willen maken. Het zal de hervatting van het vastgelopen vredesproces verder bemoeilijken.

Er kwam ook kritiek uit Israël zelf. De Israëlische organisatie Vrede Nu, die strijdt tegen de nederzettingen, beschuldigde de regering ervan de massaprotesten tegen woningnood op een „cynische” manier te gebruiken om de bouw van huizen in bezet gebied goed te keuren.

Afgelopen zaterdag gingen een kwart miljoen Israëliërs de straat op uit protest tegen woningnood en de stijgende kosten voor levensonderhoud. De rechtse regering van premier Netanyahu beloofde daarop om meer goedkope huurhuizen te bouwen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat de nieuwe huizen bedoeld zijn om de woningnood op te lossen.

De bouwplannen voor 1.600 appartementen werden vorig jaar al goedgekeurd. (AP)