Honderdduizenden Jemenieten eisen aftreden Saleh

Anti-government protestors gesture during a demonstration demanding the resignation of Yemen's President Ali Abdullah Saleh, in Sanaa, Yemen, Friday, Aug. 12, 2011. Hundreds of thousands of Yemenis poured into the streets of major cities and towns across the country on Friday, keeping the pressure on the nation's embattled president to step down. (AP Photo/Hani Mohammed) Opnieuw massale demonstraties in Jemen. Foto AP/Hani Mohammed

Honderdduizenden demonstranten zijn vandaag in verschillende delen van Jemen wederom de straat op gegaan om het aftreden van president Ali Abdullah Saleh af te dwingen.

De massale demonstraties, de grootste sinds het ontslag van de president uit het ziekenhuis, vonden plaats in de hoofdstad Sanaa en ten minste zeventien andere steden, waaronder Taiz and Ibb.

Duizenden demonstranten zwaaiden met Jemenitische vlaggen en riepen leuzen tegen het regime van Saleh. Abdel Handi al-Azazi, een van de organisatoren van de protesten, meldde dat de massale opkomst illustreert dat het volk de terugkeer van Saleh niet toestaat:

We willen Saleh in een kooi zien, als tweede Arabische president die door zijn eigen volk wordt berecht.

Ook vanuit de Verenigde Staten en buurland Saudi-Arabië wordt druk op Saleh uitgevoerd om in de Saudische hoofdstad Riyad te blijven en afstand te doen van de macht.

Saleh heeft meerdere keren gezegd bereid te zijn om af te treden. Hij is tot dusver echter elke keer op deze woorden teruggekomen. Gisteren nog maakte hij bezwaar tegen een aantal aspecten van een overeenkomst die voorziet in zijn aftreden in ruil voor immuniteit van rechtsvervolging.

Bekijk hier recente videobeelden van de demonstratie in Taiz:

    • Dirk Wijnand de Jong