Hollandse jeugd vecht weinig bij het drinken

Relatie alcohol en geweld vooral sterk in Scandinavië.

Nederlandse jongeren drinken weliswaar relatief veel, geven ze zelf toe, maar als ze gedronken hebben vechten ze niet vaak. Dit blijkt uit onderzoek waarin ruim 84.000 Europese jongeren van 15 en 16 jaar ondervraagd werden over hun drinkgewoonten en gewelddadig gedrag. Het verscheen deze week in Criminology. Alcohol en geweld zijn sterk gerelateerd in Scandinavië, Groot-Brittannië en enkele Oost-Europese landen. In deze landen zegt tussen een derde en de helft van de jongeren de afgelopen maand minstens één keer dronken te zijn geweest, tegen iets meer dan een kwart in Nederland en nog minder in mediterrane landen. In mediterrane landen hangt dronkenschap zelden samen met gewelddadig gedrag. Mediterrane jongeren drinken vooral in uitgaansgelegenheden, waar toezicht is. Waarschijnlijk helpt ook dat geweld te voorkomen. (NRC)